Ei määritelmiä, vain ihmisiä

Seksipositiiviset miehet -juttusarjan viides osa.

Moni meistä tuskailee pariutumiseen liittyvien paineiden kanssa. Meillä on vahva monogamisen parisuhteen ja perheen perustamisen normi, jonka kyseenalaistaminen ei välttämättä tule mieleen, vaikka se ei omalta tuntuisikaan. Vaihtoehtoisia tapoja elää ja rakastaa kuitenkin on. On avoimen suhteen mahdollisuus ja polyamoria sekä ihmissuhdeanarkismi, joka poikkeaa ehkä kaikista rajuimmin perinteisestä mallista.

Mitä on ihmissuhdeanarkismi?

Alex, seksipositiivinen mies ja blogini pitkäaikainen lukija, kuvaa itseään ihmissuhdeanarkistiksi. Se tarkoittaa, että hän ei määrittele ihmisiä ympärillään kumppaneiksi tai ystäviksi, vaan jokainen suhde kehittyy yksilöllisesti sen osapuolten haluamaan suuntaan. Joskus syntyy romanttinen suhde joskus seksiä, toisinaan ystävyyttä. Ihmissuhdeanarkismi on Alexille melko uusi aluevaltaus, mutta siihen siirtyminen perinteisestä parisuhdemallista on tuntunut vapauttavalta. Hän eli pitkään ajatellen, että pitäisi löytää tyttöystävä ja perhe, koska niin nyt vain kuuluu tehdä. Sitten hänen edellinen kumppaninsa tutustutti hänet polyamoriaan, ja se oli menoa. Oman jutun löytymisen jälkeen paluuta entiseen ei enää ollut.

Ihmissuhdeanarkismissa on monia eroja perinteiseen monogamiseen parisuhteeseen verrattuna. Ihmissuhdeanarkistin suhteet ovat keskenään tasa-arvoisia, eivätkä romanttiset mene automaattisesti seksisuhteiden tai ystävyyden edelle. Niistä puuttuu myös niin sanottu ihmissuhde-eskalaattori, eli paine siitä, että suhteiden pitäisi jatkuvasti edetä tasolta toiselle kohti häitä, lapsia, omakotitaloa ja kultaistanoutajaa. Ihmissuhdeanarkistikin voi toki mennä naimisiin ja hankkia lapsia, mutta romanttisistakin suhteista on toisaalta mahdollista nauttia rennosti ilman etenemisen painetta, mikä tuntuu suljetussa monogamisissa suhteissa olevan hankalaa.

Alexin mielestä parasta ihmissuhdeanarkismissa on se, että yhden ihmisen ei tarvitse olla toiselle kaikkea, vaan saa tehdä eri ihmisten kanssa eri asioita. Kaikenlaisilta monogamisia suhteita vaivaavilta seksihalujen eriparisuuksilta, mieltymysten eroavaisuuksilta ynnä muilta vastaavilta ongelmilta vältytään, kun seksiä ja läheisyyttä saa useasta lähteestä. Oman seksuaalisuuden monimuotoisuuttakin on helppo toteuttaa, kun eri ihmisten kanssa voi harrastaa hyvin erityyppistä seksiä ja kokeilla erilaisia asioita.

Seksipositiivisuus tekee avoimeksi myös suhdemuotojen suhteen

Myös Alexin seksimieltymykset eroavat siitä ”perinteisestä”, jos niin voi sanoa, vaan häntä miellyttää hieman kinkympi ja erikoisempi meininki. Tavallista vaniljaseksiä hän ei harrasta oikeastaan ollenkaan. Mieltymys kinkyilyyn on hieman varioiden ollut hänellä olemassa jo teini-ikäisestä saakka, mutta hän on päässyt toteuttamaan niitä kunnola vasta uuden ihmissuhdefilosofian myötä. Alexin seksisuhteet voivat olla joko läheisempiä, romanttisiakin suhteita, tai sitten puhtaasti fwb-pohjaisia, joissa tavataan lähinnä yhteisten sessioiden merkeissä. Yhteistä suhteille kuitenkin on ymmärrys ei-monogamisten suhteiden päälle. Alex tapaa kumppaninsa usein kinky-yhteisön bileissä, joissa monilla kävijöillä on samanlainen ajatusmaailma suhteiden ja seksin suhteen. Kinkyidentiteetti saattaa jossain määrin jopa pakottaa miettimään vaihtoehtoja perinteisen parisuhteen ulkopuolelta, koska omaa seksuaalisuutta ei välttämättä pysty täysin toteuttamaan parisuhteessa.

Alex kokee, että hänen tapaamansa ihmiset ovat useimmiten hyvin vastaanottavaisia ja ymmärtäväisiä ihmissuhdeanarkismin suhteen. Hän kuitenkin tietää, että ennakkoluuloja aiheen ympärillä on paljon. Kaikkea monogamisen parisuhteen ulkopuolista pidetään usein vähintäänkin pettämisenä tai kyvyttömyytenä sitoutua suhteeseen. Alex puhuu suhdemuodostaan avoimesti, mutta ei toitota ajatuksiaan ympäriinsä kaikille. Hän on oppinut arvioimaan ihmisiä niin, että usein tietää kenelle kannattaa kertoa, ja kuka taas saattaisi säikähtää. Kumppaneiden löytäminen ei kuitenkaan ole vaikeaa, sillä kinkyille ja ei-monogamisille on olemassa monia erilaisia ryhmiä, ja deittisivustoillekin voi merkitä hakevansa ei-monogamisia suhteita. Perinteinen monogamia ei ole Alexin mielestä missään nimessä huono suhdemuoto, mutta ei toisaalta mitenkään ylivertainenkaan, vaikka sitä yleisesti sellaisena pidetään. Oma suhdemuoto pitäisi valita sen mukaan, mikä itsestä tuntuu parhaimmalta, ei sen, mitä pidetään yleisesti hyväksyttynä ja ”oikeana”. Ylipäätään sellainen ajattelutapa, että olisi vain yksi oikea tapa tehdä asioita, on usein vahingollinen tekee elämästä turhaan vaikeaa. Jos siis tuntuu, ettei perinteinen parisuhde houkuttele eikä sen konsepti tunnu sopivan omaan ajatusmaailmaan, ihmissuhdeanarkismi saattaa olla kokeilemisen arvoinen vaihtoehto.

Lisää ihmissuhdeanarkismista ja muista suhdemuodoista:

Monta kumppania, yksi Melissa – Pokka.club

Miten avoin suhde käytännössä toimii?

Edelliset osat:

Parisuhteessa seksuaalineuvojan kanssa

Yhdyntäkeskeisyyden tuolla puolen

Mies vaikka väkisin

Mitä on miehisyys?

Missä ovat seksipositiiviset miehet?

3 ajatusta aiheesta “Ei määritelmiä, vain ihmisiä”

  1. Hei,
    Jos aiot kirjoittaa jutun minusta, varsinkin käyttäen oikeaa nimeäni, olisi hyvä lähtökohta kysyä esimerkiksi tarkistaa faktojasi puhumattakaan vielä suostumuksestani.

    En ole koskaan lukenut blogiasi enkä tiedä kuka olet. Voisitko poistaa tämän.

  2. Tähän on antanut haastattelun toinen ihmissuhdeanarkisti Alex. 🙂

Kommentointi on suljettu.