keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Miten avoin suhde käytännössä toimii?

Avoin suhde tuntuu olevan konseptina sellainen, jota moni pohtii, muttei kuitenkaan uskalla kokeilla käytännössä. Itsekin olen pyöritellyt moneen otteeseen ajatusta siitä, voisiko avoin suhde olla minun juttuni, mutta jättänyt sen kuitenkin vain ajatuksen tasolle. Teoriassahan se kuulostaa varsin hyvältä, vapaata seksiä mielenkiintoisten ihmisten kanssa ihan oman kumppanin luvalla, mutta hieman on epäilyttänyt, miten se käytännössä sitten toimisi. Yhden vastauksen tähän sain eräältä hiljattain tapaamaltani mieheltä, joka on tahollaan avoimessa suhteessa ja suostui raottamaan mysteerin verhoa tämän monia kiehtovan aiheen ympäriltä.

Tapaamani mies, kutsutaan häntä tässä nyt vaikka Anteroksi, on ollut tyttöystävänsä kanssa yhdessä kaksi ja puoli vuotta. Suhde on ollut avoin suuren osan ajasta. Antero kuitenkin kertoo, että suhteen aloittaminen avoimena oli virhe. On nimittäin tärkeää, että se kahdenkeskinen parisuhde rakennetaan ensin vakaaksi ja syväksi, jotta siitä voi turvallisesti lähteä seikkailemaan muualle. Niinpä Antero tyttöystävineen muuttivat suhteen alun haparoinnin jälkeen vain heidän kahden väliseksi, olivat siinä hetken aikaa ja vasta myöhemmin päättivät kokeilla avoimuutta uudelleen. Kumpikin on seksuaalisesti hyvin avoin, ja kahdenvälisenäkin aikana pariskunta kävi seksibileissä ja harrasti myös ryhmäseksiä. Näin kynnys avoimen suhteen uudelleenaloittamiseen ei ollut niin kovin korkea, kuin se olisi ”perinteisemmässä” kahdenvälisessä suhteessa ollut. Toisella yrityksellä avoimuus on toiminut heillä hyvin.

Yhteisten pelisääntöjen sopiminen on tärkeää ihan jokaisessa parisuhteessa, mutta avoimessa suhteessa se korostuu erikseen. Tarkkojen sääntöjen laatiminen ja niiden noudattaminen on edellytys sille, että koko suhde voi ylipäätään toimia. Säännöistä keskusteleminen taas edellyttää hyvää keskusteluyhteyttä, sillä avoin suhde on avoin myös siinä mielessä, että avointa keskustelua tarvitaan perinteistäkin parisuhdetta enemmän. Usein mietitään kuitenkin sitä, onko parempi tietää kaikki toisen sivusuhteista, vai tuntuuko helpommalta olla tietämättä yksityiskohtia. Anteron suhteessa on sovittu, että kaikista sivusuhteista kerrotaan, toinen saa kysyä mitä vaan ja halutessaan esimerkiksi lukea viestit. Lisäksi he ovat sopineet, että kaikenlaisista tunteista saa puhua toiselle ilman pelkoa tuomitsemisesta, eli kaikenlaiset mustasukkaisuudet ja muut negatiivisetkin fiilikset saa ja pitää toiselle kertoa. Eli jos luulitte, että avoin suhde on yhtä panofestaria ja kukasta kukkaan lentelyä, niin ehei, enemmän se on puhumista. Anteron mielestä avoimessa suhteessa parasta ei kuitenkaan edes ole se, että saa panna muita, vaikka vapaus toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan rajattomasti on hänestä toki mahtavaa. Parasta kuitenkin on vapaa keskusteluyhteys, sen tuoma syvä luottamus sekä se, että toisen kanssa saa olla täysin oma itsensä. Välittömän ja rehellisen keskustelun lisäksi myös turvallisuus on Anteron suhteessa tärkeää, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa muun muassa sitä, että ehkäisystä huolehditaan asianmukaisesti. Suhteen ulkopuolisia kumppaneita ei myöskään kutsuta pariskunnan yhteiseen kotiin, vaan se pidetään heille kahdelle varattuna omana paikkana.


Miksi tyytyä yhteen, kun voi imeä kolmea pilliä yhtä aikaa?

Äkkiseltään voisi kuvitella, että avoin suhde tarkoittaisi jatkuvaa vieraissa juoksemista. Anteron suhteessa sivusuhteita harrastetaan kuitenkin melko harvakseltaan, ehkä pari kertaa puolessa vuodessa. Sivusuhteet ovat lähes aina kertaluontoisia tai korkeintaan muutaman kerran toistuvia, sillä pariskunta on sopinut, etteivät ota ”vakkareita”. Kumpikaan ei siis tapaile ketään suhteen ulkopuolella: uusien tuttavuuksien kanssa toki käydään aluksi ehkä kahvilla ja vähän tutustutaan, mutta pääpointtina on aina kuitenkin seksi. Tämä onkin mielestäni perustavanlaatuisin ero avoimen suhteen ja polyamorian välillä, koska siinä osapuolilla voi olla myös sen kahdenvälisen suhteen lisäksi muita romanttisia suhteita. Antero kertoo tapaavansa uusia ihmisiä samojen kanavien kautta kuin sinkutkin, eli lähinnä Tinderissä ja baarissa. Kokeilussa on ollut myös Jodel. Sinkkua Antero ei kuitenkaan esitä, vaan kertoo (lähes) aina suhdetilanteestaan, vaikka se toisinaan karkottaakin potentiaalisia kumppaniehdokkaita pois. Hän ja hänen tyttöystävänsä ovat kuitenkin molemmat niin kiireisiä töidensä kanssa, ettei sivusuhteille jää kovin paljoa aikaa. Heidän oma parisuhteensa on myös aina prioriteettilistassa kaikkien sivusuhteiden edellä.

Kaikista isoin kynnys avoimeen suhteeseen tuntuu monella, mukaan lukien itselläni, olevan se ylitsepääsemätön mustasukkaisuuden pelko. Tuntuu hyvin vaikealta hyväksyä se, että oma rakas käy panemassa muita ihmisiä. Antero kertoo, ettei koe olevansa erityisen mustasukkainen ihminen, mutta että mustasukkaisuutta tietysti kuitenkin aika ajoin esiintyy. Hänen mukaansa sitä helpottaa kuitenkin paljon se, kun niistä tunteista voi puhua toiselle avoimesti. Jälleen kerran korostuu se rehellinen keskustelu: ilman sitä ei tässäkään asiassa pitkälle pääse. Mustasukkaisuus on kuitenkin hinta, jonka avoimuudesta joutuu väkisin maksamaan, eikä siltä oikein voi välttyä. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla ylitsepääsemätöntä, kun asennoituu heti alusta niin, että mustasukkaisuuden tunteita tulee ja se on ihan okei. Anteron mielestä avoimen suhteen huonoin puoli on mustasukkaisuus ja erityisesti se, että joskus hän saattaa pelätä mahdollisia tulevaisuudessa odottavia mustasukkaisuuden tunteita jo etukäteen. Hänelle onkin käynyt välillä niin, että se mustasukkaisuuden pelko on lopulta osoittautunut huomattavasti isommaksi ja pahemmaksi kuin itse mustasukkaisuus.

Avoimuus sopii Anterolle ja hänen tyttöystävälleen hyvin, mutta heitä kuulemma ärsyttää joutua toisinaan perustelemaan valintaansa muille ihmisille. Lähipiiri toki ymmärtää ja hyväksyy, mutta puolitutuille voi joskus joutua oikomaan väärinkäsityksiä. Jotkut miehet heittävät yläfemmaa kun kuulevat Anteron tilanteesta ja se on hänestä lähinnä huvittavaa, mutta ikävämmältä tuntuu, kun häntä haukutaan pettäjäksi. Hänen tyttöystävänsä taas ajatellaan olevan joko helppo jakorasia tai sitten joku kaltoinkohdeltu uhri, jonka Antero on pakottanut avoimeen suhteeseen. Ihmisten tuntuu olevan hyvin vaikeaa ymmärtää, että joillekuille avoimuus todella sopii eikä se perinteinen kahdenvälisyys ole kaikille paras vaihtoehto. Sekä minun että Anteron mielipide onkin se, että suomalaiset avioerotilastot näyttäisivät varmasti toisenlaisilta, jos avoimuus olisi yleisesti hyväksytympää ja useampi pari uskaltautuisi antamaan sille mahdollisuuden.

Pyysin Anteroa antamaan neuvoja meille, joita avoin suhde ajatuksena kiinnostaa. Tässä ne ovat:

  • Mieti, miksi haluat avoimen suhteen. Tuoko avoimuus lisäarvoa parisuhteelle, vai pelkästään sinulle itsellesi? Jos haluat vain panna muita, älä aloita avointa suhdetta, vaan ole mieluummin sinkku.

  • Pystytkö oikeasti iloitsemaan toisen puolesta, kun hän saa hyvää seksiä jonkun toisen kanssa?

  • Valmistaudu siihen, että joudut olemaan aikaisempaa huomattavasti avoimempi omista tunteistasi sekä itsellesi että toiselle. Täytyy ymmärtää, että avoin suhde vaatii toimiakseen valtavan määrän itsetutkiskelua ja ehkä kipeidenkin asioiden käsittelyä. Eli jos haluat päästä helpolla, avoin suhde ei ole vaihtoehto.

  • Oman parisuhteen täytyy aina mennä sivusuhteiden edelle.


Kiitos Anterolle kysymyksiini vastaamisesta! Itselleni tämä juttutuokio selvensi monia asioita hyvin paljon. Tajusin, että lähes kaikki avoimeen suhteeseen liittyvät pelkoni ovat ratkaistavissa sillä avoimella ja rehellisellä keskustelulla, jota Antero joka kohdassa kovasti painotti. En vain ole koskaan kokenut sellaista yhdessäkään suhteessani, mutta tämän keskustelun jälkeen on vaikeaa kuvitella, että tyytyisin enää mihinkään vähempään. Oli suhde avoin tai ei, haluan ehdottomasti sellaisen keskusteluyhteyden, että toiselle voi puhua pelkäämättä mistä vaan. Ja jos eteeni sattuisi joku Anteron kaltainen tyyppi, joka ihan todella sellaiseen kykenisi, niin näkisin avoimen suhteen ihan kokeilemisen arvoisena mahdollisuutena.

Olemme Anteron kanssa edelleen jossain määrin tekemisissä, joten jos haluatte kysyä jotain, välitän terveiset hänelle. Kommenttiboksissa sana on vapaa, ja muita yhteystietoja löytyy Info-välilehdeltä.

Aiheeseen liittyvää:


Ei kommentteja: