tiistai 18. kesäkuuta 2019

Yhdyntäkeskeisyyden tuolla puolen

Seksipositiiviset miehet -juttusarjan kolmas osa.

Monelle meistä seksi on yhä edelleen vain yhdyntää. Varsinkin miehillä seksikäsitys jää helposti pelkän sisään-ulos-pumppaamisen tasolle. Se on kuitenkin varsin kapea näkökulma seksiin ja seksuaalisuuteen, joilla olisi niin paljon muutakin annettavaa. Näin ajattelee Perttu, jonka on vaikeaa samastua muiden miesten tapaan puhua seksistä.

Pertulle seksissä on tärkeintä molemminpuolinen nautinto, läheisyys ja läsnäolo. Hän toivoo, että kun harrastetaan seksiä, osapuolet keskittyvät siihen täysillä. Hän arvostaa myös avointa ja rehellistä puhetta seksistä. Hän on kuitenkin huomannut, etteivät hänen miespuoliset ystävänsä jaa samanlaista ajatusmaailmaa. Monelle tuntuu kuulemma olevan tärkeintä se, että pääsee panemaan, mielellään mahdollisimman monia eri naisia. Kumppanin nautinto jää usein toissijaiseksi asiaksi.


Haastattelin Perttua Helsingin uudessa keskustakirjastossa Oodissa.

Yhdyntäkeskeisyys on Pertun mielestä ongelmallinen tapa suhtautua seksiin monesta eri syystä. Jos ensinnäkin ajatellaan vain yhdynnän olevan ”oikeaa seksiä”, sivuutetaan samalla kaikki muut seksin muodot ja pidetään niitä vähempiarvoisina. Näin ollen ajatellaan, että seksiin tulee aina sisältyä yhdyntää, ja sen onnistuminen on hyvän seksin mittari. Toisekseen yhdyntäkeskeisyys johtaa helposti siihen, että siihen aletaan kiirehtimään, eikä anneta tarpeeksi aikaa kiihottumiselle. Tämä voi johtaa siihen, että toinen osapuoli ei saa seksistä mitään irti, ja se voi olla jopa kivuliasta tai epämukavaa. Lopputuloksena toinen voi alkaa vältellä seksiä, jolloin myös Pertulle tärkeä läheisyys vähenee.

Yhdyntäkeskeisyyden mukana tulee myös peniskeskeinen ajattelu. Kun penis on seksin päätähti, sen niskaan sysätään kamalasti paineita. Sen täytyy olla tarpeeksi iso ja kova, jotta sillä voi tyydyttää naisen – tai ainakin kuvitella tyydyttävänsä. Pertun mukaan vielä tätäkin suurempi ongelma on se, että monelle miehelle seksuaalinen nautinto on sitä, että penis nauttii. Kun kaikki fokus on siinä, että päästäisiin runnomaan sitä munaa johonkin reikään, muu keho unohtuu kokonaan. Joidenkin kehonosien kohdalla jopa pelätään niistä saatavaa nautintoa, koska se tuntuu väärältä. Pertun mielestä on sääli, että vanhentuneiden käsitysten ja pelkojen annetaan seistä tiellä, kun mieltä avartamalla olisi mahdollista löytää huimasti uudenlaisia nautinnon ulottuvuuksia.
Sama ajattelu näkyy Pertun mukaan myös fantasioissa. Sukupuolesta riippumatta on varsin yleistä, että omia fantasioita saatetaan hävetä, pelätä ja pitää epänormaaleina. Perttu kehottaa kaikkia suhtautumaan fantasioihin avoimin mielin: omassa päässään jokainen saa ajatella mitä haluaa, eivätkä rajut tai epäsovinnaisilta tuntuvatkaan ajatukset tarkoita, että itsessä olisi jotain vikaa. Fantasiasta, fetissistä tai muusta mieltymyksestä voi tulla jopa pakkomielle, jos sen tukahduttaa tarpeeksi pitkään. Sama juttu, kuin jos kieltäisit itseäsi ajattelemasta vaaleanpunaista elefanttia, niin kas kummaa, kun mielessä ei pyörikään enää mitään muuta. Pertun mielestä kannattaakin ennemmin ruokkia mielikuvitustaan, kuten hän itse on tehnyt esimerkiksi kirjoittamalla. Se on johtanut siihen, että hän saattaa toisinaan huomata kiihottuvansa joistain arkisista ja melko yllättävistäkin asioista. Hänestä monipuolinen fantasiamaailma on rikkaus.

Omien fantasioiden hyväksymisen lisäksi Perttu pitää tärkeänä myös sitä, että ihmiset suhtautuisivat sallivammin ja hyväksyvämmin myös kumppaneidensa mieltymyksiin. Yhdyntäkeskeisessä maailmassa kuitenkin käy usein niin, että siitä poikkeavia mieltymyksiä katsotaan vinoon. Pertun mielestä olisi kuitenkin tärkeää, että yritettäisiin kuunnella kumppanin toiveita ja haluja, vaikka ne poikkeaisivatkin omista. Kenenkään ei tietystikään tarvitse suostua sellaiseen seksiin mitä ei itse halua, eli jos vaikka kumppanin kumisaapasfetissi ei sytytä yhtään, ei sitä tarvitse yhdessä toteuttaa. Olennaista on, että pitää mielen avoimena eikä saman tien tuomitse.
Perttu haluaisi kannustaa ihmisiä unohtamaan yhdyntäkeskeisyyden ja tarkastelemaan seksiä ja seksuaalisuutta mieluummin omista fantasioista ja mieltymyksistä käsin. Hän kehottaa pohtimaan ajatuksella, mitä omasta seksielämästä mahdollisesti puuttuu, ja mitä siihen haluaisi lisää. Itsestään ja seksistä voi oivaltaa vaikka mitä, kun päästää irti turhista rajoituksista ja jumiutuneista näkökulmista.

Perttu on viisas mies. Ole kuin Perttu.


Sarjan aiemmat osat:

Mies vaikka väkisin

Mitä on miehisyys?

Missä ovat seksipositiiviset miehet?

Muita aiheeseen liittyviä postauksia:

Panssaripimppi eli miksi yhdyntä- ja orgasmikeskeisyys on ongelma

Kun perusseksi ei riitä

Seksi on parasta, kun siinä on mukana koko keho

Ei kommentteja: