Pillu-sanaan tottuu, kun sitä alkaa käyttää

Seksuaalikasvattaja Tanja Aakko (Instassa @kasvokkain_) on laittanut pystyyn #puhutaanpillusta -haasteen ja haastanut mukaan tärkeän aiheen äärelle meitä muita seksologian ammattilaisia ja muita aiheesta somettavia. Ajatuksena on kerätä saman hashtagin alle laajasti erilaista tietoa pillusta, kehonosasta, joka on aikaisemmin saanut varsin vähän näkyvyyttä. Itse kehonosan lisäksi näkyvyyttä ansaitsee myös pillu-sana, joka saattaa monella särähtää korvaan. Tanja itsekin kirjoitti alkuperäisessä haastepostauksessa, että koki sanan herättävän hänessä jonkinlaista vastustusta ja pohti haastetta aloittaessaan, onko se liian provokatiivinen.

Suomen kielen opinnoissani yksi siisteimmistä asioista on ollut se oivallus, että kieli muuttuu jatkuvasti ja muutosprosessiin voi tietoisesti vaikuttaa. Sanoilla ja ilmaisuilla on monenlaisia, usein tilannesidonnaisia merkityksiä ja periaatteessa samaa tarkoittavilla sanoilla voi olla keskenään merkittäviä sävyeroja. Esimerkiksi sanat pillu, pimppi, emätin, vulva, tussu ja römpsä viittaavat kaikki samaan asiaan, mutta ne sopivat keskenään varsin erilaisiin tilanteisiin. Pillun ja ylipäätään sukuelinten kohdalla on erityisen mielenkiintoista, että sanoja niiden kuvaamiseen on paljon, mutta varsinkaan pillulle ei ole olemassa mitään selkeää, neutraalia nimitystä, joka sopisi tilanteeseen kuin tilanteeseen. Harvan muun kehonosan kohdalla on samanlaista tilannetta, vaan esimerkiksi käsi on käsi tilanteesta riippumatta. Tilausta neutraalilla joka paikan sanalle todellakin on, koska se helpottaisi itse asiasta puhumista paljon.

Omassa nuoruudessani pillusta ei juuri puhuttu, ei pillu-sanalla tai millään muullakaan. Perheessäni tai kaveripiirissäni ei ollut tapana puhua esimerkiksi menkoista tai seksistä ja koin, että pillusta ja siihen liittyvistä asioista piti olla hiljaa. En muista käyttäneeni ajatuksissanikaan pillustani oikein mitään sanaa. Pimpistä olisin varmaan puhunut, jos olisi jossain tilanteessa ollut ihan pakko.

Pillu tuli sanana elämääni ensimmäisten poikaystävieni tai muiden heilojen kautta. Siitä puhuttiin lähinnä seksiin liittyvien keskustelujen yhteydessä ja koin sen sen vuoksi tosi vieraana. Pillu tarkoitti omassa päässäni aikuisen, seksuaalisuudestaan nauttivan naisen sukuelintä ja minä, kokematon ja epävarma teinityttö, en osannut siihen mielikuvaan samastua. Koin poikien puheet pillusta esineellistävinä, ihan kuin pillullani olisi ollut maailmassa vain välineellinen arvo heidän nautintonsa mahdollistajana. En usko heidän tarkoittaneen mitään pahaa, vaan kyse oli 

Käänteentekevä hetki pillusuhteeni kanssa oli tämä parin vuoden takainen haastattelu, jossa seksuaalikasvattaja Kaisa Merelä kertoi aikovansa tarkoituksella viljellä pillu-sanaa niin kauan, että se lakkaa järkyttämästä ihmisiä. Se naksautti aivoissani jotain uuteen asentoon: ahaa, sanojen merkitykset eivät olekaan kiveen hakattuja, vaan niitä voi muuttaa! Tätä on tapahtunut paljon esimerkiksi naisoletettuihin kohdistuvien haukkumasanojen kanssa; niitä ”reclaimataan” eli otetaan omiksi ja käännetään merkitys voimauttavaksi, jolloin haukulta katoaa teho. Pillu ei ole haukkumasana, mutta rumana ja alatyylisenä sitä pitää moni. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla niin, vaan merkitystä voi omassa päässä muuttaa. Myös tottumuksella on väliä, sillä kun sanaan alkaa törmätä useammin, se kuulostaa joka kerta hieman tavallisemmalta ja lakkaa särähtämästä korvaan, kuten Merelä totesi. 

Tämä sama vaikutus on myös #puhutaanpillusta -haasteella. Hashtagin alta löytyy jo paljon erinomaisia postauksia, jotka käsittelevät mm. pillun anatomiaa ja nautinnon pisteitä, sooloseksiä, pillun ulkonäköä ja kauneuskirurgiaa, klitorista, silpomista, lantionpohjan treenaamista ja orgasmeja. Kun pillu-sana yhdistyy näiden postausten avulla asialliseen tietoon, sen merkitys muuttuu alatyylisestä neutraalimmaksi. Omaan korvaani se ei särähdä enää ollenkaan; en ehkä edelleenkään käyttäisi sitä lääkärin vastaanotolla, mutta muuten se on oikein käyttökelpoinen sana monenlaisissa tilanteissa. Ajattelen myös, että on hyvä, että muutosprosessin kohteena on juuri pillu-sana, joka monilla assosioituu vahvasti seksiin ja tuntuu rumalta sanalta. Jos opimme suhtautumaan sanaan neutraalisti, se vähentää myös ajatusta seksistä ja pillullisen ihmisen seksuaalisuudesta likaisena ja rumana asiana.

Kannattaa siis klikata seurantaan #puhutaanpillusta Instagramissa ja tulla mukaan vähentämään stigmaa, muuttamaan kieltä ja oppimaan lisää pilluista. Kertokaa kommenteissa, minkälaista pilluun liittyvää sisältöä haluaisitte täällä nähdä!