sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Miksi irtoseksi ei kiinnosta heteronaisia?

Jokainen on varmasti joskus törmännyt väitteeseen, jonka mukaan miehet haluavat useammin pelkkää seksiä ja naiset parisuhteen. On väitetty, että miehillä on korkeampi libido ja suurempi tarve seksiin, kun taas naisille tunteet ovat tärkeämpi asia. Teorian todistaa kuulemma se, että miehille ei tahdo löytyä kasuaalia seksiseuraa, kun naisia ei irtoseksi kiinnosta.

Tällaiset sukupuolittuneet yhteen niputtamiset ovat sen verran vanhentunutta kamaa, että toivottavasti kukaan ei enää tähän väitteeseen tosissaan usko. Erot ovat paljon suurempia sukupuolten edustajien keskuudessa kuin niiden välillä, eikä sovi unohtaa, etteivät kaikki ole miehiä tai naisia ollenkaan tai etsi kumppania siitä ”vastakkaisesta” sukupuolesta. En tiedä sateenkaariväen irtoseksi-innosta juuri mitään, mutta sen tiedän, että heteronaisten keskuudessa yhden illan jutut ja muut vastaavat eivät tunnu olevan kovin hyvässä huudossa. Ei siis ole täysin perätöntä väittää, että ajatus seksistä tuntemattoman kanssa saattaa olla heteromiesten mielessä houkuttelevampi kuin heteronaisten.


Likainen ja käytetty olo


Tajusin sinkkuaikoinani hyvin nopeasti, etteivät yhden illan jutut ole minua varten. Niitä tuli kokeiltua useimmiten baari-iltojen jälkeen pikku kännissä, joka tunnetusti ei ole panemiseen kovin otollinen olotila. Inhosin näitä seikkailuja seuraavia aamuja, kun jouduin joko selviytymään vieraasta paikasta kotiin edellisillan bilevaatteet päällä tai vaihtoehtoisesti keksimään mahdollisimman diplomaattisia tapoja hankkiutua eroon säädöistä, jotka eivät meinanneet lähteä kulumallakaan. Seksi oli useimmiten aika kiusallista ja humalatilan takia kuivaa ja vetelää, ja orgasmi yhtä lähellä kuin hammaslääkärin tuolissa. En saanut nautintoa ja hyvänolontunnetta, vaan jälkikäteen oli päinvastoin usein likainen ja jopa hyväksikäytetty olo.

Tällaiset kokemukset tuntuvat olevan naisille aika tyypillisiä – eikä ihme, kun ottaa huomioon, miten uusi asia tämä mahdollisuus irtoseksiin edes historiallisesti on. Ei tarvitse mennä kovin montaa vuotta taaksepäin törmätäkseen asenteisiin, joiden mukaan seksuaalisesti aktiivinen nainen on huono ja halpa. Vaikka itse ei niin ajattelisikaan, nuorena opitut asenteet voivat silti tykyttää takaraivossa. Lisäksi joskus nykyäänkin kuulee ihmisten sanovan, että vaikka he eivät irtoseksiä tuomitsekaan, omaksi kumppanikseen he eivät silti ottaisi ihmistä, joka on yhden illan juttuja harrastanut. Tällaisessa asenneilmapiirissä voi olla hieman vaikeaa ottaa iloa irti seksuaalisuudestaan tuntematta jälkikäteen pientä morkkista.

Hyväksikäytetty olo taas saattaa tulla ihan siitä, että tavallaan kyseessä voi ollakin hyväksikäyttö. En puhu nyt deittiraiskauksista tai muusta sellaisesta, sillä kyllä näissä tilanteissa yleensä on mukana kaksi suunnilleen suostumuksellista osapuolta. Omia irtoseksikokemuksiani on kuitenkin leimannut vahvasti tietynlainen go with the flow -meininki, eli olen vaan ajautunut jonkun miehen seuraan ja ennen kuin huomaankaan, olemme taksissa matkalla panemaan. Siinä vaiheessa on usein iskenyt tunne, etten oikeastaan haluaisi, mutten ole enää siinä vaiheessa kehdannut kieltäytyä. Niinpä olen sitten suostunut seksiin sitä todella haluamatta, ja uskokaa pois, sellaisesta jää todella kurja ja hyväksikäytetty fiilis. Tällainen hankaluus asettaa rajoja, toisen miellyttäminen ja asioihin suostuminen siksi, ettei kehtaa kieltäytyä, on hyvin tavallinen tämän ajan naisten ongelma. Enkä usko, että intoa irtoseksiin löytyy vastaisuudessa yhtään tämän enempää, ellemme opi huolehtimaan omista rajoistamme.Epäreilu seksinormi nautinnon tiellä


Ihan kaikkia sukupuolia yhdistävä, irtoseksin hohdokkuutta laskeva tekijä on se, että ensimmäinen seksikerta uuden ihmisen kanssa on harvoin kovin hyvä. Itse en saa kertaluontoisesta seksistä yhtään mitään irti, enkä usko olevani yksin kokemukseni kanssa. Syyttävä sormi kohdistuu jälleen kerran yhdyntäkeskeiseen seksinormiimme, joka oikein kärjistyy yhden illan jutuissa. Ei siinä ruveta nautintoa pitkittelemään, vaan mennään nopeasti asiaan ja hoidetaan homma pois alta.

Penetraatio- ja peniskeskeinen seksinormimme suosii räikeästi miehiä, koska yhdyntä stimuloi penistä paljon enemmän kuin klitorista. Katsokaa vaikka:
Naisille on lisäksi miehiä tyypillisempää kiihottua responsiivisesti, eli halu ei syty sekunnissa nappia painamalla vaan kosketuksen kautta hitaammin. Irtoseksitilanteet eivät varsinaisesti suosi tällaista kiihottumisen tapaa, eikä asiaa auta, jos tilannetta ja uutta ihmistä jännittää. Lisätään tähän vielä edellisessä kappaleessa todettu puolinainen suostumus, väsymys ja mahdollinen alkoholin aiheuttama turtuneisuus, niin alkaa näyttää selvältä, mikseivät yhden illan jutut houkuttele.

Jos seksinormimme olisi muotoutunut peniksen sijaan klitoriksen ympärille, tilanne olisi varmasti eri. Jos seksistä tuntemattoman kanssa olisi useammin odotettavissa iloa kuin pettymyksiä, irtoseksi kiinnostaisi varmasti naisia nykyistä enemmän. Valitettavasti nykymeiningillä korvien puhdistuskin on välillä nautinnollisempaa kuin randomien paneminen, joten ei ihme, jos sellainen ei kiinnosta.

Kuinka voi nauttia, jos pelkää?


On myös hyvä huomata, että vaikka mahdollisuudet vapaaseen seksin harrastamiseen ovat sukupuolilla nykyään lähes samat, samalta viivalta tähän hommaan ei kuitenkaan lähdetä. Pahin seuraus tuntemattoman mukaan lähtemisestä ei nimittäin ole välttämättä se, että saa huonoa seksiä, vaan oma turvallisuus tai jopa henki voivat olla uhattuna. Koska naiset tuppaavat olemaan miehiä fyysisesti pienempiä, riski on meille isompi. Myös raskauden ja seksitautien riskit koskettavat naisia miehiä enemmän.

Tietenkään kaikki miehet eivät ole väkivaltaisia ja vaarallisia, mutta jotkut ovat. Siksi vaikkapa Tinder-viestit, joissa joku kutsuu ensimmäisessä viestissä panemaan, eivät toimi: kukaan tervejärkinen ei lähde täysin tuntemattoman kotiin. Ei kyse ole siitä, että Tinderistä haettaisiin pelkästään aviomiestä, vaan normaalista itsesuojeluvaistosta.

Vastikään käymälläni POWERFUL SEXUAL AWARE -verkkokurssilla opin eräästä tutkimuksesta, jonka mukaan 12% miehistä ja 20% naisista on harrastanut joskus pelottavaa seksiä. Prosenttiero ei ole suuri, mutta määritelmäero on: miehiä pelotti seksissä lähinnä se, onko seksikumppani joku kaverin vanha heila, kun taas naisilla kyse oli fyysisestä väkivallasta tai uhkailusta. Että juu.

(Kurssi muuten alkaa jälleen 27.1. ja ilmoittautumisaika on käynnissä NYT, ilmoittaudu mukaan tästä linkistä. Tiukkaa faktaa, uusinta tutkimustietoa, vertaistukea ja kiinnostavaa pohdintaa sisältävän kurssin antia on myös ylempänä oleva video.)

Kaikesta tästä huolimatta irtoseksillekin löytyy kannattajansa ihan jokaisesta sukupuolesta. Kuitenkin jos vaihtoehtoina on joko päättää baari-ilta epästimuloivaan ja tylsään seksiin jonkun omituisen hyypiön kanssa tai lähteä kotiin omaan sänkyyn pitsa kainalossa, tai käyttää viikon ainoa vapaailta kiusallisiin tai pelottaviin Tinder-seksitreffeihin tai oman lempisarjan katseluun sohvalla, valinta lienee ilmiselvä. Eivät naiset halua yksiselitteisesti aina parisuhdetta seksiä enemmän, emme vaan halua seksiä, joka pelottaa eikä tunnu hyvältä.

Aiheeseen liittyvää:
Seuraa blogiani myös Instagramissa ja Facebookissa.

Ei kommentteja: