keskiviikko 14. elokuuta 2019

Apua, ihastuin varattuun!

Toisen omaan ei kosketa, se opitaan jo päiväkodissa. Sen vuoksi on kamalan raastavaa ihastua ihmiseen, joka on jo jonkun toisen oma. Järki kiljuu, kuinka huono idea varattuun sekaantuminen on, mutta sydän on joskus toista mieltä. Kannattaako sitä kuunnella, vai päättyykö se aina kyyneliin? Entä mikä on sinkun eettinen vastuu tilanteessa tällaisessa tilanteessa?
Lähtökohtaisesti on varmaan kaikkien kannalta parempi pitää nyrkkisääntönä sitä, että varatut jätetään rauhaan. Parisuhteissa on usein ihan tarpeeksi ongelmia ihan omasta takaa, ei siihen tarvita kolmatta osapuolta niitä aiheuttamaan. Varattuun ihastuminen myös päättyy hyvin usein pettymykseen. Ihastus voi olla molemminpuolistakin, mutta monelle kynnys lähteä turvallisesta suhteesta on niin suuri, ettei se koskaan johda mihinkään sen kummempaan. Korkeintaan johonkin epämääräiseen salasuhteeseen, josta nyt ei tule kenellekään hyvä mieli. Pettämiskuviot ovat aina huono idea. Näin ollen on järkevää jättää toisten parisuhteet rauhaan ja pysytellä sinkkuihmisissä.

Näin jokainen varmasti perustelee asian itselleen omassa päässään. Joskus kuitenkin tulee tilanteita, jolloin järkiperusteet hukkuvat sydämen huudon alle. Toisinaan kannattaakin seurata sydämen ääntä ja unohtaa riskit, sillä seuraukset saattavat olla sen arvoisia. Kolmannen osapuolen ilmaantuminen kuvioihin kun voi olla se tarvittava sysäys, joka saa lähtemään epätyydyttävästä parisuhteesta. Silloin täytyy vain heittäytyä ja antaa sydämen viedä.

Mutta mistä ihmeestä sitä tietää, milloin kannattaa kuunnella päätä ja milloin sydäntä? Sydämen ääntä on aina hyvä kuunnella, mutta tässä asiassa varovaisuus ei ole pahitteeksi. Riski siihen, että jotakuta sattuu, on niin suuri, ettei sitä kannata ottaa kevyin mielin. Ihastuneena voi helposti unohtaa, että toisella on myös se oma rakas kotona odottamassa, ja pettyä, kun tämä lopulta viekin voiton. On myös varsin kyseenalaista vehkeillä varatun kanssa tämän kumppanin selän takana. Haluaisitko itse kumppanin, joka tekee näin?
Sinkkuosapuolen vastuu pettämiskuvioissa on hyvin harmaata aluetta. Tavallaan voi ajatella, ettei tee mitään väärää, koska ei ole itse luvannut kenellekään mitään. Tiettyyn pisteeseen asti ei teekään: sinkku voi hyvin flirttailla varatulle ja kokeilla kepillä jäätä, siinä ei kukaan menetä mitään. Mutta siinä vaiheessa, kun varattu lähtee leikkiin mukaan ja tilanne alkaa eskaloitua, hommasta tulee kummankin puolelta melkoista tulella leikkimistä. Päävastuu on tietenkin sillä, joka rikkoo parisuhteensa sääntöjä, mutta ei sinkkukaan voi täysin pestä käsiään. Toisen kumppania voi yrittää olla miettimättä, mutta jos häntä ajattelee todellisena tuntevana ihmisenä, on vaikeaa olla kuulematta omatunnon soimausta. Omaa tekoa on vaikeaa oikeuttaa, kun miettii, miten paljon se satuttaisi toisen kumppania.

Vaikka sydäntä pitääkin kuunnella, ei kannata heittäytyä tunteiden vietäväksi niin, että tilanne ajautuu ainakaan fyysisen pettämisen puolelle. Siinä tekee karhunpalveluksen niin itselleen kuin muillekin asianosaisille. Jos kyseessä on tosirakkaus, pitäisi voida odottaa siihen asti, että toinen ensin eroaa. Joku epämääräinen hetken mielijohteesta tapahtunut säätö, jonka jälkeen toinen katuu ja palaa kumppaninsa luo, ei johda kuin mielipahaan ja morkkikseen. Tässä asiassa on siis fiksumpaa kuunnella järkeä. 
Järjen seuraaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sydämen äänen saisi vaimennettua. Sen takia varattuun ihastuminen onkin niin raastavaa. Itsekin tunnen erään miehen, joka on parisuhteessa, mutta välillämme on silti jokin selittämätön ja hämmentävän suuri vetovoima. Se on molemminpuolinen, mutta asialle ei voi tehdä mitään, koska hän seurustelee omien sanojensa mukaan onnellisesti. Tiesin sen koko ajan, mutta siltikään ei tuntunut kivalta, kun hän halusikin lopettaa yhteydenpidon. Jokin pieni liekki sisälläni oli ehtinyt syttyä, ja sen sammuttaminen oli ikävää. Olen kuitenkin tyytyväinen, ettei tilanne ehtinyt eskaloitua viestittelyä pidemmälle. Jos välillämme olisi tapahtunut jotain fyysistä, olisin todennäköisesti satuttanut itseni paljon pahemmin. Olen siis tyytyväinen, että kuuntelin tässä asiassa järkeäni, sillä vaikka tunnen välisemme vetovoiman edelleen, se on helpompi sysätä sivuun nyt kun en heittäytynyt tunteen vietäväksi täysillä.

Vaikka välillä tuntuukin, että kaikki hyvät on jo varattu, tätä houkutusta kannattaa ehkä silti yrittää vastustaa. Yönsä ainakin nukkuu paremmin, kun omallatunnolla ei ole yhtään pettämistä tai rikottua parisuhdetta.

Lue lisää:Ei kommentteja: