tiistai 16. heinäkuuta 2019

Mitä mies ajattelee kuukautisista?

Mitä miehet (ja muut penikselliset) ajattelevat seksistä kuukautisten aikaan? Entä ylipäätään menkoista? Mitä tekemistä asialla on seksipositiivisuuden kanssa? Kysyin asiaa blogini lukijoilta ja Tinder-matcheiltani.

Menkkapositiivisuus kuuluu seksipositiivisuuteen


Menkat ovat luonnollinen ja arkipäiväinen osa elämää noin puolelle maapallon väestöä. Sille toiselle puolelle ne tuntuvat välillä olevan jotain aika mystistä, kummallista, ällöttävää ja pelottavaa. Seksipositiivisuuteen kuuluu mielestäni kuitenkin sekin, että suhtautuu avoimesti ja sallivasti myös sellaiseen, mitä ei itse ehkä ymmärrä: koskee niin toisen mieltymyksiä kuin tällaista ruumiillistakin asiaa. Hyväksyvä suhtautuminen menkkoihin on olennainen osa sitä, että hyväksyy kumppaninsa sellaisena kuin hän on. Ihminen ei voi olla seksipositiivinen vain kahtakymmentäviittä päivää kuussa.

Tekemässäni kyselyssä kävi ilmi, että vastaajat olivat varsin yksimielisesti suopeita menkkaseksiä kohtaan. Sotkulta suojautuminen oli monen mielessä ykköshaasteena, mutta sänkyyn heitetty pyyhe tai homman hoitaminen suihkussa ratkaisivat senkin ongelman mainiosti. Asiaan osattiin suhtautua mukavan luontevasti, ja erityisesti pitkissä parisuhteissa olleet olivat hyvin sinut aiheen kanssa.

Vastaukset ilahduttivat minua suuresti. Eläköön menkkapositiivisuus!


Menkat eivät ole vain naisten juttu


Selvitin kyselyssäni menkkaseksin lisäksi mielipiteitä myös kuukautisista ylipäätään. Oletuksenani oli, että (cis)miehet kokisivat aiheen jossain määrin kiusalliseksi, vaivaannuttavaksi tai ällöttäväksi. Olin väärässä. Suurimmalle osalle vastaajia aihe oli neutraali ja ajatuksia herättämätön, oikeastaan aika merkityksetön. Ei koettu, että se oikeastaan liittyisi omaan elämään millään lailla.

Tällainen tulos ei varsinaisesti yllätä, kun otetaan huomioon, että iso osa vastaajista oli Tinder-matchejani eli sinkkuina eläviä miehiä. Eipä heidän elämäänsä taida menkka-asiat paljon koskettaa. En silti pitänyt siitä tavasta, jolla moni ilmaisi aiheen merkityksettömyyden. Menkat tuntuivat olevan monelle vaan joku ”naisten juttu”, josta miesten ei kuulu eikä tarvitse tietää mitään. Koko asia näyttäytyi heille vain jonain epäkäytännöllisenä sotkuna, joka aiheuttaa lisähaasteita seksiin parina päivänä kuussa.

Kuukuppivalmistaja Lunette teetti mielenkiintoisen tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten miesten tiedon tasoa ja ajatuksia kuukautisiin liittyen. Tutkimuksessa kävi ilmi, että varsin suurella osalla miehistä oli kaikenlaisia harhaluuloja kuukautisiin liittyen. Selvisi myös, että suurin osa, jopa 91% miehistä oli sitä mieltä, etteivät miehet tarvitse koulussa lisää tietoa kuukautisista.

Minusta on omituista, jos menstruoivien ihmisten kanssa seksiä harrastava ei ole kiinnostunut tietämään kumppaneidensa menkoista mitään. Kun ne menkat ovat niin paljon muutakin kuin vain se sotku. Luulisi, että ketä tahansa kiinnostaisi tietää esimerkiksi kuukautiskierron vaiheiden vaikutuksesta oman kumppanin seksihaluihin. Ehkäpä minunkin olisi pitänyt muotoilla kysymykseni toisin ja kysyä, haluaisivatko vastaajat tietää, missä kierron vaiheessa esiintyvät korkeimmat kiimahuiput. Tuskinpa suhtautuminen olisi silloin ollut enää niin neutraalia.


Seksin tiellä on häpeä


Lähes jokainen kyselyyni vastannut mielsi menkkaseksi-termin tarkoittamaan yhdyntää. Vain muutama otti oma-aloitteisesti puheeksi muut seksitavat, kuten käsi- ja suuseksin. Ne on tärkeää nostaa esiin, sillä yhdyntä ei välttämättä ole menkkaiselle itselleen se kaikista mieluisin seksin muoto. Kohdunnapukka liikkuu alemmas menkkojen aikaan, ja voi tehdä tosi kipeää, jos sitä rupeaa kovin kovakouraisesti munalla tökkimään.

Menkkapanetus on kuitenkin ihan todellinen juttu, ja myös orgasmiherkkyys paranee monilla kuukautisten aikana. Onkin siis vähän sääli, jos jätetään seksihommat väliin siksi, ettei yhdyntä onnistu. Kaikenlaista muuta kivaahan voi tehdä vaikka tamponi tai kuukuppi pillussa, niin sotkultakin säästytään. Moni vastaajistakin totesi kysyessäni, että voisi mainiosti antaa suuseksiäkin, jos ennen sitä on käyty pesulla ja laitettu suoja vuodon estämiseksi.

Monelle vastaajalle tällainen tilanne on kuitenkin täysin teoreettinen, koska menkkaiset itse kieltäytyvät seksi-ilotteluista. Voin kuvitella, että joiltakin menkat varmasti vievät ihan aidosti kaikki halut, mutta monelle, kuten itselleni, kieltäytymisessä on kyse häpeästä. Meidät kohdulliset on opetettu häpeämään ja piilottelemaan menkkojamme koko ikämme, joten vaikka asiasta kielisi pelkkä tamponin naru tai pikkuisen pilkottava kuukupin antenni, kynnys seksiin voi olla liian iso. Asiaa ei tietenkään auta se, kun jonkun kerran uskaltautuu vaikka menkkojen loppuvaiheessa harrastamaan seksiä ja kumppanin naamalle nousee kauhistunut ilme, kun hän havaitsee pikkuisen tipan verta munanpäässään. Yksi vastaajistanikin totesi, että kokee suorastaan vähän huonoa omaatuntoa siitä että veri vähän ällöttää, kun tietää miten se toiseen vaikuttaa.

Olen välillä leikitellyt ajatuksella, että jos menkkavuoto olisikin jotain väritöntä limaa. Poistuisiko häpeä? Entä alkaisivatko penikselliset hävetä siemensyöksyjensä aiheuttamaa sotkua? Vai olisiko asetelma yhtä nurinkurinen kuin nyt, kun moni saa suorastaan nautintoa sotkiessaan spermallaan toisen kasvot tai vartalon, mutta menkkasotku on kamala asia, jota pitää välttää viimeiseen asti? Kyllähän jotkut sillä menkkaverelläkin tykkäävät leikkiä, mutta se on varsin harvinainen mieltymys verrattuna mällin roiskimiseen, joista on tykännyt varmaan jokainen seksikumppanini. Moni on myös pitänyt päivänselvänä, että suihinottoon kuuluu tuotosten nieleminen, mutta pillua ei menkkojen aikana todellakaan nuolla. Muuttuisiko tämä, jos sieltä pillusta tulisi jotain vähemmän räikeää ulos? Vai olisivatko punaiset roiskeet peniksellisten ylpeydenaihe, kun taas menkkailijat piilottelisivat limojaan yhtä hartaasti kuin nyt?


Isoin este menkkaseksistä nauttimisen tiellä on häpeä, ja sen eteen on vielä töitä tehtävänä. Olen kuitenkin todella ilahtunut kyselyyni saamistani vastauksista, jotka osoittavat, että asenteet ovat muuttuneet oikeaan suuntaan. Vaikka toivoisinkin menkkojen kiinnostavan miehiä aiheena enemmän, on kuitenkin positiivista, että se on suurimmalle osalle kuitenkin neutraali aihe ällöttävän ja vaivaannuttavan sijaan. Kiitos paljon postauksen tekemiseen osallistuneille lukijoilleni ja matcheilleni!

Edelliset osat:

Seksipositiivisuuden haasteista heteromiehille

Ei määritelmiä, vain ihmisiä

Parisuhteessa seksuaalineuvojan kanssa

Yhdyntäkeskeisyyden tuolla puolen

Mies vaikka väkisin

Mitä on miehisyys?

Missä ovat seksipositiiviset miehet?

Ei kommentteja: