tiistai 23. heinäkuuta 2019

Miesten seksilelut: mikä niissä hävettää?

Seksipositiiviset miehet -sarjan kahdeksas osa.

Mistä johtuu miehille tarkoitettuihin seksileluihin liitttvä häpeä? Tätä ihmettelee Santeri, seksipositiivinen mies, jonka kanssa pohdimme sooloseksiä, seksileluja ja niihin liittyviä asenteita. Naisten leluja, kuten vibraattoreita, mainostetaan hyvin avoimesti esimerkiksi radiossa, ja niitä voi ostaa jopa tavallisista supermarketeista. Miesten lelujen ympärillä velloo kuitenkin jokin omituinen stigma. Mistä se oikein tulee?

(Puhun miehistä ja naisista, sillä koen näiden ennakkokäsitysten olevan hyvin cis- ja heteronormatiivisia. Varmasti ne koskettavat jossain määrin muitakin, mutta koska tämä postaus on tehty kahden cisheteron keskustelun pohjalta, käsittelen aihetta nyt siitä kulmasta.)

Naiset nautiskelevat, miehet tyydyttävät tarpeitaan


Sooloseksillä ajatellaan olevan miehille ja naisille hyvin eri motiivit. Mielikuvissamme naisten runkkaaminen on ihanaa itsensä hemmottelua, sensuellia nautiskelua ja itseensä tutustumista, miehille se on taas jotenkin pakonomaisempaa tarpeiden tyydyttämistä. Tämä johtunee siitä, että olemme tottuneet ajattelemaan miehillä olevan naisia suurempi tarve seksiin.

Santerikin toteaa, että miesten runkkaamista ja tarvetta siihen pidetään yleisesti niin itsestään selvänä, ettei se kiinnosta ketään ”hyvässä mielessä”, vaan sitä pidetään useammin ällöttävänä ja likaisena kuin kiihottavana. Tätä havainnollistaa hyvin teinikomedioissa usein esiintyvä narratiivi, jossa joku kiimainen poika kurkistelee kiihottuneena jonkun itseään seksikkäästi koskettelevan tytön ikkunasta sisään, ja jää hetken kuluttua toimistaan kiinni nolosti housut nilkoissa. Sama toiminta nähdään siis eri sukupuolten edustajien tekemänä hyvin eri tavoin: itseään tyydyttävä nainen on jotain niin kertakaikkisen kuumaa, että mies ei vaan voi hillitä itseään, vaan hänen on päästävä purkamaan tarpeensa saman tien. Voisitteko kuvitella tilanteen niin, että osapuolet vaihtaisivat osia? Jep, en minäkään.

Mikä teinikomedia tuleekaan tästä kuvasta mieleen?

Korvaako lelu seksin ihmisen kanssa?


Santerin mielestä runkkaaminen nähdään joskus myös korvikkeena ”oikealle” seksille. Tämä selittää osaltaan miesten seksileluihin, kuten tekovaginoihin ja vastaaviin, liitettyä stigmaa. Niiden ajatellaan olevan niitä varten, jotka eivät onnistu löytämään seksikumppania: toisin sanoen epäonnistuneille luusereille, jotka eivät oikeita miehiä edes ole. Myös se, että leluja nimitetään tekovaginoiksi (tai -anuksiksi) viittaa vahvasti siihen, että niitä käytettäisiin tosielämän vastineidensa korvikkeina.

Samasta syystä tekovaginoita, toisin kuin vaikkapa vibraattoreita, ei markkinoida pariskuntien yhteiseksi iloksi. Joku mies ehkä saattaa kokea pientä alemmuuskompleksia, jos kumppani tahtoo jonkun jäätävän jättidildon osaksi yhteisiä sessioita, mutta harva kokee vaikkapa pienen ja söpön klitoriskiihottimen olevan mikään uhka tai kilpailija itselle. Santerista on sen sijaan huvittavaa kuvitella naisten ilmeitä, jos hän vetäisi kesken seksin esiin jonkun Fleshlightin, ja ehdottaisi sen käyttöä. Hyvin todennäköisesti moni loukkaantuisi ja ajattelisi itsessä olevan jotain vikaa, jos mies haluaisi mieluummin panna lelua kuin häntä itseään.
Miesten lelut mieltyvät helpommin aidon tavaran korvaajiksi myös siksi, että ne on usein suunniteltu jäljittelemään aitoutta niin tuntumaltaan kuin ulkomuodoltaan. Santerin mukaan tämä saattaa liittyä siihen, että miehille visuaalisuus on seksissä usein tärkeää, ja lelun katseleminen saattaa olla joillekin kiihotusta lisäävä tekijä. Naistenkin lelut ovat toki kauniita katsoa, mutta eri tavalla: ne ovat usein värikkäitä, linjakkaita, jopa kauniita design-esineitä, joita voisi säilyttää kirjahyllyssä epäilyksiä herättämättä. Erityisen eroottisen näköisiä ne eivät välttämättä ole.

Esimerkiksi Kaalimato -seksikaupan myydyimmät hieromasauvat ovat kaikkea muuta kuin todellista penistä jäljitteleviä. Sen sijaan Kaalimadon myydyin tekovaginamalli on kuminen peppu, jossa on sekä pillun- että pyllynreikä ja joka realistisen ulkomuotonsa ja tuntumansa lisäksi myös puhuu ja voihkii. Ei siis ole erityisen kaukaa haettua vetää tästä johtopäätöstä, että lelun funktio olisi toimia jossain määrin todellisen naisen korvikkeena.Mieskin saa haluta vaihtelua


Toki erilainen suhtautuminen miesten ja naisten seksileluihin liittyy myös siihen, että orgasmivaikeudet ovat naisilla paljon miehiä yleisempiä. On aika tavallista, että pariskunnan seksissä on mukana joku lelu, jolla taataan myös naiselle orgasmi. Miesten orgasmia sen sijaan pidetään lähes itsestäänselvyytenä, mitä se ei tietenkään ole. Santerikin kertoo, että kokee varsin usein vaikeuksia saada orgasmia harrastaessaan seksiä. Mitään lelua hän ei kuitenkaan ole koskaan naisen kanssa kokeillut tai edes ehdottanut, vaikka sellaisesta voisi hyvinkin löytyä apu tilanteeseen.

Monet seksilelut tarjoavat hyvin erilaista stimulaatiota kuin seksi toisen ihmisen kanssa, eikä siinä ole mitään väärää. Lelujen käyttöä ei kannattaisi vierastaa, vaan ennemmin tutkia niiden tarjoamia mahdollisuuksia. Miksi seksin pitäisi aina olla samanlaista ja orgasmin tulla aina samalla tavalla? Ei lelujen käytön tarvitse tarkoittaa aina sitä, että seksissä ilman niitä olisi jotain vikaa, vaan niitä voi käyttää ihan vaan siksi, että se on kivaa.

Myös miesten pitäisi saada nauttia lelujen tarjoamasta vaihtelusta ilman häpeää niin yksin kuin kumppaneidensa kanssa. Ehkä voihkiva kumipylly ei ole paras valinta kahden kesken käytettäväksi, mutta joku pieni, kumppanin käteen sopiva vehje voi toimia mainiosti. Naistenkin kannattaisi lakata pitämästä leluja kilpailijoinaan ja ennemminkin iloita siitä, että voi tuottaa toiselle nautintoa ilman lukkiutuneita leukoja tai rasitusvammaa ranteessa.
On mahtavaa, että naisten sooloseksistä on tullut hyväksyttyä ja jopa kannustettavaa ja että leluista puhutaan, mutta on sääli, että asenteet miesten sooloseksiä kohtaan eivät ole kehittyneet samaa tahtia. Olisi jo korkea aika päästää irti vanhentuneesta käsityksestä, jonka mukaan sooloseksi on jotenkin vahingollista ja likaista ja lelujen käyttö miehelle häpeällistä. Avoin ja kokeilunhaluinen Santerikin toteaa, ettei missään nimessä halua viedä naisilta mitään pois vaan ottaa mielellään yöpöydän laatikosta Satisfyerin mukaan seksileikkejä piristämään. Häntä kuitenkin ilahduttaisi, jos tulevaisuudessa laatikosta voisi yhtä kasuaalisti kaivaa myös omaa nautintoa lisäävän lelun. Tässä on ehdottomasti petraamisen paikka.

Lisää aiheesta:Edelliset osat:
Ei kommentteja: