perjantai 18. tammikuuta 2019

Seksi on parasta, kun siinä on mukana koko keho

Oletteko jo kuulleet Himocastista? Himocast on Kaisa Merelän ja Jenni Janakan podcast, jossa puhutaan mistäpä muustakaan kuin seksistä. Pari ensimmäistä jaksoa eivät oikein iskeneet, mutta uusin jakso kolahti kovaa. Aiheena oli seksin kehollinen kokonaisvaltaisuus eli se, että ihminen on seksissä mukana koko kehollaan, ei pelkästään sukuelimillään. Kuulostaa ilmiselvältä, mutta sitä se ei kaikille todellakaan ole. On hämmentävää, miten genitaalikeskeistä seksi monelle oikeasti on.

Kaisa ja Jenni puhuivat jaksossa paljon juuri siitä seksin yhdyntä- ja suorituskeskeisyydestä. Seksi hahmottuu monen päässä edelleen lähinnä yhdynnäksi. Kaikki muu paitsi penetraatio on esileikkiä, jonka tarkoituksena on valmistella sukuelimet yhdyntää varten. Esileikkiä harrastetaan siis siksi, että saataisiin pillu märäksi ja kulli kovaksi. Minusta se on todella suppea tapa suhtautua seksiin. Kehomme ovat täynnä erogeenisiä alueita, joiden koskettelusta voi saada valtavasti mielihyvää, mutta ne usein skipataan, koska on niin kiire päästä yhtymään ja laukeamaan. Unohdetaan, että usein siitä yhdynnästä ja kaikesta muustakin tulee paljon nautinnollisempaa silloin, kun keho on saanut kunnolla virittyä ennen sitä.

Itselläni on usein suuria vaikeuksia kiihottua, jos seksitilanne etenee liian nopeasti. Rakastan sitä, kun saan kiireettömästi nautiskella toisen kosketuksesta, tuntea hellät sormet ihollani ja hengityksen niskassani, ilman mitään painetta kiihottumisesta. Yleensä se tapahtuu kuin itsestään, vähitellen alan toivoa enemmän ja kehonkielelläni ohjata kosketusta tiettyjä alueita kohti. Kun tilanne viimein etenee jalkoväliin asti, saatan olla niin äärimmilleni kiihottunut, että laukean sekunneissa. Himocastissa Kaisa kertoi samanlaisista kokemuksistaan, ja hänen mielestään seksi on ehdottomasti parasta silloin, kun siinä oikeasti vallitsee yhteys kahden ihmisen välillä, ei ole kiire minnekään, ja vaan nautiskellaan toisen kehosta. En voisi olla enempää samaa mieltä. Kehoni on sellaisessa tilanteessa paljon valmiimpi ja vastaanottavaisempi kuin silloin, jos pilluni vaan mekaanisesti hinkataan märäksi. Kyllä sekin onnistuu joskus, mutta joudun psyykkaamaan itseäni paljon jotta pystyisin nauttimaan siitä ollenkaan. Hirveintä on silloin, kun toinen vaan kyllästyy odottamaan kiihottumistani ja vaan kylmästi voitelee itsensä liukkarilla. En nauti sellaisesta yhtään. Minulle seksi on ihan eri asioita kuin hydrauliikkapumppausta edestakaisin. Minun pilluni ei nauti, jos koko kehoni ei nauti.

Monen miehen (tai ainakin monen seksikumppanini) näkökulmasta seksi tuntuu olevan yhtä kuin penis. Heille seksi on sitä, että kullista tuntuu hyvältä. Se toimii heille, koska keskimäärin miesten tuntuu olevan helpompaa kiihottua kuin naisten. Kehollinen kokonaisvaltaisuus ja erogeeniset alueet eivät ole kuitenkaan pelkästään naisten juttu, vaan uskon kenen tahansa seksielämän paranevan, jos nostaa katseen hetkeksi pois jalkovälistä. Kaisa kertoi Himocastissa näkevänsä seksikumppaneissaan selkeän eron, kun on siirrytty peniskeskeisyydestä tantraseksiin, jossa tärkeämpää on läsnäolo ja tietoisuus. Hänen mielestään miehen orgasmi tantristen lämmittelyharjoitusten jälkeen on maailman kaunein asia. Miehestä kuulemma huomaa, kuinka ejakulaatio lähtee jotenkin niin paljon syvemmältä: pelkkä penis ei laukea, vaan koko vartalo saa orgasmin. Hän kertoo myös omien orgasmiensa olevan syvempiä silloin, kun koko keho on mukana seksissä. Itse en ole tantraan tutustunut tai ajatellut sitä sen enempää, mutta tunnistan kyllä eron orgasmien syvyydessä. Toisinaan orgasmi on pienempi, se tuntuu vain lantion alueella, mutta parhaimmillaan ne väristyksen alueet tuntuvat ihan konkreettisesti koko kehossa.Usein miehistä huomaa, että he ovat selkeästi kuulleet erogeenisten alueiden olemassaolosta: ja ehkä myös lukeneet iltapäivälehtien vinkkejä siihen, miten olla mahdollisimman hyvä rakastaja. Nämä tyypit kuvittelevat, että riittää, kun naista vähän pussailee kaulasta, ja sitten voikin jo siirtyä puristelemaan tisseistä. Ehkä se jollekulle toimiikin, mutta ei ole mikään pomminvarma keino. Ylipäätään on täysin mahdotonta antaa mitään ohjetta siitä, minkälainen kosketus toimii, koska tässäkin asiassa olemme niin kovin yksilöllisiä. Hyvä lähtökohta on toki koskea toista kuten haluaisi itseään koskettavan, mutta ei sekään aina toimi: eksäni valitti aina silittelyni kutittavan häntä, ja seksialoitteeksi hänelle toimi parhaiten ronski ote munasta kiinni. Toista pitää siis todella opetella koskemaan oikein, koska se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Tämän näkee hyvin niissä miehissä, jotka ovat olleet pitkään parisuhteessa. He ovat oppineet tuntemaan naisensa läpikotaisin, ja ovat tottuneet tekemään asiat tietyllä tavalla. Varmasti sama juttu näkyy minussakin, kun toistan uusien miesten kanssa asioita, joista eksäni piti.

Omasta seksuaalisuudesta voi oppia koko ajan lisää. Minäkin tajusin oikeastaan vasta nyt, että kiireetön kosketus ja koko kehon huomiointi on se juttu, mikä minua sytyttää eniten. Melkein kaikki mieltymykseni kulminoituvat jollakin tapaa siihen. Olen esimerkiksi ehdoton aamuseksi-ihminen, mutta nyt vasta olen ymmärtänyt, ettei asialla ole mitään tekemistä vuorokaudenajan kanssa. Aamuisin on vain enemmän aikaa makoilla ja silitellä rauhassa. Tällaisia asioita itsestään tajuaa usein vasta sitten, kun joku muu puhuu niistä. Kiitoksia siis silmiä avaavasta jaksosta Himocastin Kaisalle ja Jennille!

ps. muistatteko tämän Frendien jakson, jossa Monica puhuu naisen erogeenisista alueista?Aiheeseen liittyvää:

Seksi ilman tunteita on tylsää

Kun mieli haluaa, mutta kroppa ei kiihotu

Seksillä ei saa rakkautta

3 kommenttia:

Alex K kirjoitti...

Hyviä pointteja. Itse olen alkanut käsitellä seksinä kaikkea, joka tuntuu seksuaalisesti kiihottavalta, vaikka siinä ei välttämättä tapahdu penetraatiota eikä edes suoraan kosketa genitaaleja. Väittäisin, että myös masturbaatiota voi pitää seksin muotona ja poistaa siihen liittyvät stigmat.

Larissa Aleksandra kirjoitti...

Alex Kransman: Olen samaa mieltä. Todellakin sooloseksi on seksiä siinä missä kumppanin kanssa tapahtuvakin, eikä sen merkitystä sovi väheksyä.

Alex K kirjoitti...

https://yle.fi/uutiset/3-10577156

Tässä artikkelissa on myös esitetty sellainen tulkinta, että sama toiminta voi olla toiselle seksiä ja toiselle ei. Seksin määritelmä on siis hyvin yksilöllistä.