lauantai 6. lokakuuta 2018

Kun seksi sattuu

Seksi kuuluisi tuntua hyvältä ja nautinnolliselta, ei kivuliaalta. Erilaiset seksiin liittyvät kivut ovat kuitenkin todella yleisiä, ja itsellänikin on sellaisista kokemusta. Mistä ne johtuvat, ja mikä niihin auttaisi? Syytä ei ole aina helppoa löytää.

Yhdynnässä tuntuva kipu on varmaan se yleisin pulma. Sellainen voi johtua muun muassa ihan vaan siitä, ettei ole kostunut kunnolla. Ihan selvä hommahan se on, etteivät herkät limakalvot tykkää mistään kuivasta hinkkaamisesta. Liukkarit siis kehiin vaan, ja joissain tapauksissa myös estrogeenivoide, joka vahvistaa ohentuneita limakalvoja. Toinen yleinen syy on se, ettei pysty rentouttamaan lantionpohjan lihaksia kunnolla. Itselläni meni ensimmäiset pari vuotta ensimmäisen yhdyntäkerran jälkeen niin, että jouduin aktiivisesti rentouttamaan lantionpohjani, jotta sisääni olisi mahtunut mitään. En tee niin enää, mutta vieläkin on välillä niin, että ensimmäiset työnnöt tekevät vähän kipeää, jos yhdyntöjen välille tulee pitkä tauko. Näin kävi esimerkiksi juuri edellisellä kerrallani, jota edelsi muutaman viikon tauko. Tuntui siltä, kuin olisin menettänyt neitsyyteni uudestaan. Oma tilanteeni ei kuitenkaan ole paha, sillä hallitsen lantionpohjani aika hyvin, ja osaan tahdonalaisesti supistaa ja rentouttaa lihaksiani. Toisin kuin ajatellaan, heikko lantionpohja ei välttämättä tarkoita sitä, että lihakset vain roikkuvat toimettomina, vaan toisinaan ne voivat olla koko ajan ylijännittyneessä tilassa. Emätinkouristuksella tarkoitetaan tilaa, jossa minkä tahansa esineen työntäminen sisälle aiheuttaa lantionpohjan lihasten tahattoman jännittymisen. Joillakuilla kouristuksen laukaisee jo pelkkä ajatus sisälle työntyvästä peniksestä, sormesta tai vaikka tamponista. Myös emätinkouristus on yksi yhdyntäkipujen aiheuttaja.
Selvää on myös, että erilaiset tulehdukset tai seksitaudit voivat aiheuttaa yhdyntäkipua. En muuten todellakaan suosittele kenellekään hiivatulehduksen aikana panemista, on ikävää. Kipuja voivat aiheuttaa myös endometrioosi sekä vulvodynia, emättimen krooninen kiputila. Itselläni tuntuu kipua tavallista herkemmin menkkojen aikana, luultavasti siksi, että paikat ovat silloin pehmeämpinä kuin tavallisesti. Ja oli kuunkierron vaihe mikä tahansa, en nauti siitä, kun joku mahtimela hakkaa kohdunsuutani vasten. Tämä miesten pitäisi ymmärtää peniskomplekseissaan: liian iso muna ihan oikeasti tekee kipeää. Ja siitä syntyy vaan ikävä kierre, kun kipua pelätessään alkaa jännittää lantionpohjan lihaksia, jolloin sattuu vielä enemmän. Joten ei kiitos jättimeisseleille.

Yhdyntäkipu voi olla myös psykosomaattinen oire jostain. Uskaltaisin väittää, että esimerkiksi ahdistusta ja huolta aiheuttava parisuhde saattaa vaikuttaa niin, että alkaa oireilla yhdyntäkivuin. Itselläni yleensä ahdistus vie halut kokonaan, mutta yhdessä suhteessa sain näitä yhdyntäkipuoireita. Tajusin yhdistää ne suhteen aiheuttamaan pahaan oloon vasta sitten, kun harrastin seksiä muiden miesten kanssa eikä kivuista ollut tietoakaan. Kyseessä oli siis tämä erittäin ahdistava suhde, ymmärtänette varmaan oireiluni tekstin luettuanne...Herkkä klitoris on sellainen kohta, jossa helposti saattaa tuntua kipua kosketettaessa. Siihen voi olla syynä ihan vaikka se, että alushousut hankaavat. Tai sitten se, että on suristellut vähän liikaa vibraattorilla. Toisaalta vibra saattaa myös samalla turruttaa klittaa: on muuten jännä tunne, kun samaan aikaan sattuu eikä silti oikein tunne mitään. Ei siis kannata ihan liikaa ajella moottoriajoneuvoilla, jos tuntuu, että niistä saa helposti paikkansa kipeäksi. Tässä tekstissä lisää vibrailun haittavaikutuksista.

Ja sitten on tietty vielä peppuseksi, joka aika monelle on kauhistus juuri siksi, että se kuulostaa jo ajatuksena tosi kivuliaalta. Ja sitä se huonosti tehtynä onkin. En ymmärrä minkälaisia teräsperseitä niillä ihmisillä oikein on, jotka vaan vetelevät kuivana ilman mitään liukastetta: itse sain pyllyyni kerran erittäin kipeän haavauman, kun eräs jantteri päätti tuikata kaksi sormeaan peppuuni ilman liukkaria ja ennakkovaroitusta. Traumatisoiduin. Ei kannata tehdä kuten hän, oikeasti käyttäkää sitä liukkaria. Lue koko tarina tästä.

Jos seksi sattuu eikä ratkaisua löydy liukkarista, huonon suhteen lopettamisesta tai asennon vaihdosta, suosittelen lämpimästi visiittiä seksuaalineuvojan vastaanotolle.

Ei kommentteja: