torstai 7. joulukuuta 2017

#tissiviikko: Millaiset tissit saavat näkyä?

Viime viikolla oli käynnissä Tissiviikko-kampanja. Kampanjan pointtina oli normalisoida tissejä ja kiinnittää huomiota esimerkiksi tisseihin liittyviin epätasa-arvoisuuksiin, tabuihin ja ajattelumalleihin. Käytännössä Tissiviikko toteutui niin, että ihmiset postailivat somen täyteen kuvia ja tarinoita tisseihin liittyen. Itsekin osallistuin julkaisemalla blogini Instagramissa kuvan omasta rintavarustuksestani, ja lupasin sen kuvatekstissä palata aiheeseen täällä blogin puolella. Nyt palaan.

Tässä ote toisen Tissiviikko-kampanjan käynnistäjän, Sanna-Mari Paakin blogista:

"Haluamme, että rinnat nähdään ensisijaisesti tavallisena osana ihmisen kehoa: hikitissit, roikkutissit, eriparitissit, ihan tavalliset tissit. Sellaiset tissit, joiden vilahtaminen ei aiheuta kohuotsikoita. Sellaiset nännit, joiden näkyminen ei ole rohkeaa vaan tavallista.


Rinnat voivat olla seksikkäät. Me tiedämme sen emmekä halua ottaa keneltäkään pitsiä pois. Haluamme ainoastaan purkaa tisseihin liittyvää tarvetta olla viehättävä: haluamme, että moninaiset rinnat saavat näkyä kaikessa tavanomaisuudessaan ilman sisäänrakennettua odotusta viehättävyydestä."


Tässä kiteytyy oivallisesti koko kampanjan idea: meidän yhteiskunnassa tissit ovat olemassa pelkästään seksiä ja miesten (ja tietty myös muiden tisseistä kiihottuvien) miellyttämistä varten. Tuntuu, että on suorastaan joku kansalaisvelvollisuus omistaa sellaiset tissit, joiden katseleminen on kiihottavaa, vaikka sitten niin että maksaa niistä tuhansia euroja. Niitä tissejä ei kuitenkaan saa esitellä julkisesti, koska jos pukeutuu paljastavasti tai julkaisee vähäpukeisia kuvia somessa, on hirveä huomiohuora ja suorastaan kerjää epäasiallista kommentointia.

Minkään muun kehonosan näkyminen ei aiheuta samanlaista kuohuntaa kuin tissien. Ei tarvitse kuin pikkuisen vilauttaa rintsikoita tai rintavakoa niin se tulkitaan suoraksi kutsuksi seksiin tai vähintäänkin tarkoittaa sitä, että niitä tissejä saa kommentoida vapaasti miten haluaa. Tissien näkymistä paheksutaan, pidetään siveettömänä ja melkeimpä pornona, verrataan suoraan siihen, että miehet kuljeskelisivat munat paljaina. Vaikka eihän tissit ole sukupuolielin. Isorintaisia pidetään automaattisesti lutkamaisina, koska heidän tissinsä ovat esillä, vaikka ei se välttämättä ole heidän oma valintansa. Ei niitä tissejä välttämättä saa piiloon vaikka olisi päällä mitä, sitä voi pukeutua vaikka roskapussiin ja silti joku tulee huutelemaan, että pitääkö niitä tissejä nyt saatana tyrkyttää. Ja entä jos niistä tisseistä tosiaan on maksettu isot rahat, miksi ne pitäisi piilottaa? Eikö se nyt ole vähän kuin heittäisi rahaa roskikseen?

Tissiviikko-kampanja on herättänyt keskustelua myös siitä, onko reilua että miehet saavat kulkea kadulla ilman paitaa mutta naiset eivät. Mitään kovin hyvää perustelua sille ei kyllä ole, koska ainoat erot naisten ja miesten rinnoissa ovat ne, että naisilla on maitorauhaset ja enemmän rasvaa. En henkilökohtaisesti koe mitään tarvetta kulkea ympäriinsä tissit paljaana, mutta olisi toki kivaa, jos voisin niin halutessani tehdä. Minun ihannemaailmassani pidettäisiin julkisilla paikoilla paidat päällä sukupuolesta riippumatta, paitsi tietty rannoilla, jossa saisi valita, kuuluuko uikkareihin yläosa vai ei. Ihannemaailmassani saisi myös käyttää istuvaa paitaa ilman rintsikoita ja imettää julkisesti ilman, että joku nostaisi äläkän nännin vilahtamisesta. Saisi postata someen kuvan, jossa näkyy tissivakoa, ilman tusinaa törkykommentteja. Saisi pukeutua miten haluaa ja tuntea ylpeyttä omista tisseistään ilman lutkaksi leimaamista ja huolimatta siitä, onko sinkku vai parisuhteessa (koska uskokaa tai älkää, joidenkin mielestä parisuhteessa oleminen tarkoittaa sitä, että oma kroppa pitää piilottaa jotta muut eivät ala himoitsemaan sinua).


Uskon, että tissiviikon sanoma kyllä tavoittaa monet tissilliset ja voimme kokea jonkinlaista yhteisöllisyyttä kampanjan ansiosta, mutta en tiedä saako se isompaa muutosta aikaiseksi kuitenkaan. Tuntuu vähän, että ainakin monelle miehelle tissiviikko näyttäytyy vaan runkkausmateriaalin huomattavana lisääntymisenä, eivätkä tajua ajatella sen syvemmin miksi ne kuvat ovat sinne someen yhtäkkiä ilmestyneet. Ei kai voi kuin toivoa, että edes jonkun jätkän päässä syntyisi sen runkkusession jälkeen pieni ajatuksenpoikanen siitä, mikäköhä juttu se Tissiviikko nyt olikaan ja ottaisi asiasta vaikka hieman selvää. Ehkä tulevaisuudessa kampanja kasvaa niin suureksi, että tissikuvien tulva kyllästyttää sitkeimmänkin runkkarin ja porukka alkaa oikeasti ajatella niitä asioita, joiden vuoksi tissiviikko on olemassa. Toivossa on hyvä elää.

Alun lainaus napattu täältä.

Ei kommentteja: