Uusi verkkokurssi halusta ja haluttomuudesta on nyt julkaistu!

Muistatteko, kun kirjoitin tässä postauksessa suunnittelevani verkkokurssia liittyen haluun ja haluttomuuteen? No, nyt se on täällä! Kurssin nimi on EI HUVITA – Uusia näkökulmia haluttomuuteen ja sen tärkein pointti on nähdä haluttomuus ja suhteessa esiintyvä halujen eriparisuus uudessa valossa. Kurssi käynnistyy 24.5. ja ilmoittautuminen on nyt auki täällä.

Päätin tehdä haluttomuuteen liittyvän verkkokurssin, koska aihe on vakiokamaa seksuaalineuvonnassa ja -terapiassa. Haluttomuus on siis paitsi todella yleistä, myös todella monelle ongelmaksi koettu asia. Mielenkiintoista kyllä, mitään erityisen toimivaa ”hoitoa” ei ole löydetty ja kyseessä tuntuu olevan aivan erityisen kompleksinen seksuaalisuuden osa-alue, jonka edessä monilla asiantuntijoillakin menee sormi suuhun. En väitä olevani heitä fiksumpi, mutta ajattelen kuitenkin, että koska ilmiötä on tarkasteltu ja yritetty korjata tietystä näkökulmasta jo aika kauan siinä erityisen hyvin onnistumatta, ei näkökulman vaihdoksesta voi olla haittaakaan.

Mitä ne uudet näkökulmat sitten ovat? No, ensinnäkin kurssilla ilmiön tarkastelun lähtökohdaksi otetaan yksilö ja hänen tarpeensa ja hyvinvointinsa. Kuulostaa ehkä itsestäänselvyydeltä, mutta koska haluttomuus tai halujen eriparisuus ovat usein nimenomaan parisuhteessa olevien ongelmia, tilannetta on usein yritetty ratkoa parisuhteen hyvinvointi edellä. Monet asiantuntijoidenkin neuvot ovat tähdänneet ennemmin siihen, että parisuhteen seksimäärä pysyisi ennallaan tai kasvaisi kuin siihen, että haluton tai vähemmän haluava osapuoli alkaisi haluta enemmän. Jos ollaankin keskitytty toisen halun lisäämiseen, se on tehty parisuhde edellä. Normi siitä, että parisuhteessa kuuluu olla seksiä on todella vahva ja sellaista vaihtoehtoa, että enemmän haluava osapuoli mukautuisi vähemmän haluavan tarpeisiin tai täyttäisi omat tarpeensa muualla esitetään aika harvoin. Kurssillani parisuhteen seksinormi kyseenalaistetaan ja pohditaan, onko haluttoman tai kumppaniaan vähemmän haluavan ihmisen ollenkaan tarpeellista yrittää lisätä omaa haluaan ja kumpuaako tämä tarve hänestä itsestään vai halusta mukautua kumppanin toiveisiin ja toteuttaa jotain yleisesti hyväksyttyä normaalin parisuhteen käsikirjoitusta.

Kurssi sisältää oppimateriaalia kirjallisessa ja audiovisuaalisessa muodossa sekä webinaareja, joissa käsitellään kurssilaisten toivomia aiheita. Tarjoan kurssilaisilleni mahdollisuuden myös kahdenkeskiseen konsultaatioon, jossa voidaan paneutua tarkemmin kyseisen ihmisen tilanteeseen. Lisäksi olen laatinut kurssilaisilleni listan kirjallisuutta ja muuta materiaalia, johon kannattaa tutustua sekä ns. mustan listan kaikkea sellaista, missä haluttomuudesta puhutaan jollain lailla kyseenalaisella tavalla ja mistä ei ehkä ole niin paljon apua. Haluttomuudesta on nimittäin kirjoitettu paljon, mutta teoksissa tuntuu toistuvan tarve patologisoida halujen eriparisuus ja väen vängällä pakottaa vähemmän haluava osapuoli haluamaan enemmän tai jopa suostumaan seksiin vastentahtoisesti. Tyypillisesti kirjallisuudessa toistuu myös uskomus siitä, että naiset ovat luonnostaan haluttomampia kuin miehet ja kokevat vahvaa tarvetta monogaamiseen parisuhteeseen, kun taas miehille sitoutuminen on vaikeaa ja heidän seksuaaliset tarpeensa ovat vahvoja ja impulssinsa hallitsemattomia. Tällaisesta normittavasta ja virheellisestä puheesta ei ole mitään hyötyä yhtään kenellekään ja siksi on parempi, ettei kukaan yritä etsiä apua omaan tilanteeseensa tällaisesta kirjallisuudesta.

Lisätietoa kurssista löydät kurssisivulta. Ilmoittautuminen on käynnissä nyt ja päättyy sunnuntaina 23.5. Ennen kurssin käynnistymistä kannattaa myös seurata aktiivisesti Instagramiani, jossa käsitellään kurssin teemoja ja keskustellaan niistä stoorien puolella. Toivotan kaikki kiinnostuneet lämpimästi tervetulleeksi kurssilleni: en lupaa, että seksihalunne nousevat taivaisiin, mutta jos oma tai kumppanin halun määrä mietityttää tai ahdistaa, kurssin jälkeen olo on takuulla parempi.