maanantai 1. lokakuuta 2018

Paljastavat somekuvat ja dickpicit eivät ole sama asia

En tiedä ketään, josta olisi kivaa saada tuntemattomilta dickpicejä tai muita alastonkuvia. Moni niitä kuitenkin saa, ja aika usein kohteiksi tuntuvat valikoituvan sellaiset naiset, joilla on seksikkäitä tai vähäpukeisia kuvia somessa. Kyseistä naisjoukkoa edustavana voin sanoa, että emme tykkää niitä kuvia saada yhtään sen enempää kuin kukaan muukaan. Kiinnostavaa kyllä, jotkut tuntuvat olevan sitä mieltä, että meillä ei olisi oikeutta valittaa jos kuvia saamme, koska olemme itse sen aiheuttaneet. Tottahan toki vähäpukeiset kuvat ovat aivan selkeä viesti siitä, että haluamme vastaanottaa kuvia tuntemattomien ihmisten sukuelimistä.

Tässä on taas kyseessä tämä sama vanha hokema siitä, että nainen saa syyttää seksuaalisesta ahdistelusta vain itseään. Luulin että tästä olisi puhuttu jo tarpeeksi: ketään ei saa raiskata eikä ahdistella, vaikka he konttaisivat kadulla alasti tappi pyllyssä, kaikenlainen seksuaalinen ahdistelu on aina tekijän, ei milloinkaan uhrin vastuulla. Ja dickpicin lähettäminen lasketaan minusta kyllä seksuaaliseksi ahdisteluksi. Kauniit ja häpeilettömän seksuaaliset naiset eivät todellakaan ansaitse ahdistelua sen enempää kuin kukaan muukaan. Toki on ihan päivänselvää, että seksikkäillä somekuvilla saa huomiota, ja se on meillä niitä postaavilla kyllä tiedossa . Kyse ei olekaan siitä, että valittaisimme saamastamme huomiosta, vaan siitä, että emme hyväksy meihin kohdistuvaa ahdistelua.

Hyvä esimerkki tästä on eräs Jodel-lanka, jossa moitittiin bloggaaja Kaisaminniä siitä, kun hän oli tuonut ilmi ettei välitä ei-toivotuista dickpiceistä. Hän kun oli postannut aikaisemmin Insta-storyynsa kuvan lakanasta, jossa oli märkä lammikko. Siis LAKANASTA. Toki kuva vihjasi aika vahvasti seksiin, mutta ei siinä näkynyt milliäkään paljasta pintaa, eikä sen tarkoitus ollut olla millään lailla houkutteleva. Samalla tavallahan myös vaikka lapsen kuva kertoo, että kuvan postaaja on joskus harrastanut seksiä. Kukaan ei silti ajattele, että äitien ja isien pitäisi sietää seksuaalista ahdistelua mukisematta.Eikä dickpic muutenkaan ole yhtään sama asia kuin joku vähäpukeinen kuva somessa. Kyllähän sen nyt tyhmäkin tajuaa, että jos toinen kuvista on vaikka Instagramin sääntöjen vastainen ja toinen ei, niitä ei voi keskenään verrata. Vähäpukeinen kuva ehkä vihjaa seksiin, mutta dickpic huutaa sitä suoraan ja kovalla äänellä. On myös otettava huomioon, että seksikkään sometilin omistaja ei lähettele kuviaan kenellekään henkilökohtaisesti, vaan ne ovat siellä somessa seuraajien nähtävillä. Jokainen voi silloin itse valita, haluaako seurata kyseistä käyttäjää vai ei, ja hänen julkaisujaan katsoessaan valmistautua jo etukäteen siihen, että luvassa saattaa olla seksuaalissävytteistä sisältöä. Dickpiciin ei voi samalla tavalla valmistautua: jos joku random vaan yllättäen lähettää sellaisen ja viestin avaa pahaa aavistamatta, ei voi sille mitään, että kuva vaan lävähtää auki. Sitä joutuu katsomaan, vaikka ei olisikaan halunnut.

Dickpiceissä ei itsessään ole mitään vikaa: itse en penisten katselemisesta niin hirveästi syty, mutta toki voisi olla hauskaa lähetellä jonkun kanssa kuvia puolin ja toisin. Ehkä dickpicien lähettäjilläkin on joku tällainen järjestely mielessä silloin, kun he kuviaan lähettelevät. Heiltä vaan unohtuu se, että kaikkeen seksiin, myös virtuaaliseen, tarvitaan kummankin osapuolen suostumus. Jos vaan lähettää jollekulle kuvan ja toinen avaa sen, on kyseessä seksitilanne, jossa toinen ei ole suostumustaan antanut. Sen takia se on niin ikävää. Ehkä kannattaakin siis aina ensin vaikka kysyä, että haluaisitko nähdä munani, ennen kuin lähettää siitä kuvan. Tekisin itse samoin, jos lähettäisin alastonkuvia itsestäni jollekulle. Osa taas saattaa nauttia juuri siitä vallantunteesta, kun pakottavat jonkun katsomaan itseään, tai he tykkäävät muuten vaan esitellä itseään muille. Tavallaan on parempi, että itsensäpaljastelijat toteuttavat itseään virtuaalimaailmassa sen sijaan, että väijyisivät tulla ulkona pusikoissa, koska livemuna hämmentää ehkä vielä puhelimen näytöllä komeilevaa enemmän. Siitä ei silti pääse mihinkään, että ei-toivotun munakuvan lähettäminen rikkoo vastaanottajan seksuaalioikeuksia.

Saattaa olla, että dickpicien lähettäjät suosivat vähäpukeisten kuvien postaajia siksi, että ajattelevat heidän olevan seksuaalisesti avoimempia ja siksi suhtautuvan kuvaan positiivisemmin kuin joku perustyyppi. Tavallaan siinä on pointtia, koska ei vaikka minua itseäni mitenkään ahdista saada dickpicejä, lähinnä naurattaa ja ihmetyttää vaan. Toisaalta mieluummin jättäisin kuvat saamatta, vaikka niistä hyvät naurut saakin. En siitä huolimatta aio lopettaa vähäpukeisten kuvien postaamista someen, vaikka siinä otankin riskin tulla seksuaalisesti häirityksi. En aio alistua elämään häirintää peläten, vaan mieluummin pitää siitä meteliä niin, että se mahdollisesti loppuisi. Ehkä joskus vielä maailma on sellainen, ettei tarvitsisi enää muistutella siitä, ettei kaunis, seksikäs ja seksuaalisuuttaan avoimesti esilletuova nainen ansaitse dickpicejä tai mitään muutakaan häirintää tai ahdistelua sen enempää kuin kukaan muukaan. Sitä odotellessa.

Aiheeseen liittyvää:

Miksi julkaisen paljastavia kuvia somessa?

Tarvitseeko ihan kaikesta puhua?

Seksuaalinen häirintä ei lopu ennen kuin miehetkin tuomitsevat sen

1 kommentti:

jamesfo8376 kirjoitti...

Can I simply say what a reduction to seek out someone who truly knows what theyre talking about on the internet. You positively know learn how to deliver an issue to light and make it important. More individuals have to read this and understand this facet of the story. I cant believe youre not more fashionable because you definitely have the gift. casino real money