maanantai 18. joulukuuta 2017

Tällä viikolla: Seksuaalinen häirintä

Kyllä vaan, aion kirjoittaa tästä aiheesta joulunalusviikolla. Mikä nostattaisikaan joulutunnelmaa paremmin! :D

Ei vaan ihan oikeasti, olen seurannut aktiivisesti keskustelua seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta siitä asti, kun #MeToo-kampanja räjäytti somen tuossa pari kuukautta sitten. Koska minä, niin kuin moni muukin, olen saanut kokea oman osani häirinnästä ja ahdistelusta, ja, kuten moni muukin, toisinaan syyttänyt siitä itseäni. Tai oikeastaan en ole edes syyttänyt siitä ketään, olen vaan ohittanut tapaukset pelkällä olankohautuksella, häirintä on niin normaalia että siihen turtui jo kauan sitten. Mutta nyt olen tajunnut, että on todella väärin ja kauheaa että se on normaalia eikä tunnu miltään, tai että olen kuvitellut olevani itse syypää siihen että minua kohtaan käyttäydytään epäasiallisesti. Seksuaalinen häirintä ei kerta kaikkiaan ole eikä saa olla hyväksyttävää tai normaalia, ja haluan näillä postauksilla edistää parhaani mukaan muutosta turvallisempaan ja häirinnästä vapaampaan yhteiskuntaan.

Kirjoitan aiheesta kaksi postausta, joista ensimmäisessä jaan omia kokemuksiani seksuaalisesta häirinnästä ja yritän hieman selventää sitä, miksi häirintä ei todellakaan ole ok. Otan kantaa myös paljon esillä olleeseen kysymykseen flirttailun ja ahdistelun erosta. (Tässä vaiheessa jo voin sanoa, että jos oikeasti ei ymmärrä mikä on flirttailua ja mikä ahdistelua, täytyy olla sen verran rajoittuneet sosiaaliset taidot että on parempi olla olematta tekemisissä ihmisten kanssa. Ihan oikeasti.) Toisessa postauksessa pohdin sitä, mikä MeToo-kampanjassa ärsyttää, sillä varsin paljon olen kuullut keskustelua siitä kuinka turha ja typerä kyseinen kampanja on, kuinka sillä ei saada mitään muutosta aikaan ja kuinka tämäkin on taas vaan yksi vihervassari-suvakkihuora-feminatsien huomionkalasteluyritys. Ainakin monille miehille koko kampanja on lähinnä vitsin aihe, ja helppohan se on huudella jos ei ole itse joutunut koskaan mitään häirintää kokemaan. Mutta en nyt avaudu siitä sen enempää, vaan palaan aiheeseen itse postauksessa myöhemmin tällä viikolla.

Viikonloppuna lopetan huutelut hetkiseksi ja keskityn joulunviettoon, ja vuoden viimeisellä viikolla en kirjoita teemapostauksia vaan lähinnä jotain perinteistä blogihässäkkää, kuten vuosikatsauksia ja uudenvuodenlupauksia. Teemapostaukset jatkuvat taas tammikuussa.

Seksuaalisesta häirinnästä ja #MeToo-kampanjasta löytyy niin paljon blogitekstejä, artikkeleita ja mielipidekirjoituksia kuin vain jaksaa etsiä, mutta jos ei jaksa, niin linkkaan tähän alle muutaman hyvän. Hyvää keskustelua aiheesta sekä häirinnän ja ahdistelun kohteiksi joutuneiden kokemuksia löytyy myös suljetusta Facebook-ryhmästä #memyös (suunnattu naisille ja muunsukupuolisille).Ei kommentteja: