tiistai 7. marraskuuta 2017

Kommentteja keskiajalta

Luin tosiaan pari päivää sitten artikkelin, jossa graafikko ja podcast-juontaja Iris Flinkkilää haastateltiin seksipositiiviseen kulttuuriin liittyen. Tiivistettynä seksipositiivisuudella tarkoitetaan ajatusta siitä, ettei seksin tarvitse aina olla mikään elämää suurempi juttu ja sitä voi harrastaa aika kasuaalisti tuntemattomienkin ihmisten kanssa, ja sitä ettei seksuaalinen aktiivisuus tai seksikumppaneiden määrä määritä mitenkään kenenkään arvoa ihmisenä.

Artikkeli oli varsin mielenkiintoinen ja olen Flinkkilän kanssa samaa mieltä monesta asiasta, muun muassa siitä, että suora ja rehellinen puhe seksistä tulkitaan usein huomionhakuisuudeksi tai haluksi shokeerata ja aiheuttaa pahennusta. Se näkyy erinomaisesti kaikissa niissä artikkeliin liittyvissä kommenteissa, joita löysin mm. Facebookista ja Flinkkilän Instagramista asiaan liittyen. En kerta kaikkiaan käsitä, mille keskiajalle kommentoijat ovat ajatuksiensa kanssa jämähtäneet, niin typeriltä osa niistä kuulosti.

Otetaan nyt vaikka esimerkiksi eräs tyyppi, joka oli kommentoinut Flinkkilän Instagramissa artikkeliin liittyvää kuvaa. Kyseinen kommentoija on erinomainen esimerkki ihmisestä, joka järjestelmällisesti ymmärtää tahallaan väärin koska ei halua myöntää olevansa väärässä. Hän maalaili kommenteissaan mitä moninaisempia kauhuskenaarioita ja väitteitä seksipositiivisuuden negatiivisista puolista. Niitä olivat muun muassa nämä:

Irtosuhteet kertovat empatian puutteesta ja kyvystä sitoutua pitkäaikaiseen/vakaaseen parisuhteeseen.

No okei, on olemassa ihmisiä jotka eivät ole tarpeeksi aikuisia sitoutumaan vakavaan suhteeseen, mutta kaikki irtosuhteita harrastavat eivät ole sellaisia. Veikkaan että suuri osa heistä on ihan vaan tyyppejä, jotka eivät ole löytäneet ihmistä kenen kanssa haluaisivat olla parisuhteessa.

On edesvastuutonta ja shokeeraavaa ajattelu vaarantaa sikiö jollain "hyppy-kupalla".

Ahaa, eli kaikki irtosuhteita harrastavat ovat myös niin vastuuttomia etteivät käytä ehkäisyä, tulevat vahingossa raskaaksi ja sitten vielä pilaavat lapsensa terveyden seksitautitartunnoilla? Minusta asia on päinvastoin, meidän sukupolveamme on niin tehokkaasti peloteltu koulussa vahinkoraskaudella ja taudeilla että olemme pääsääntöisesti erittäin tunnollisia ehkäisyn kanssa, ja hyvä niin.

"Menkää Meksikoon (tai Jakomäkeen) ja lähtekää tuntemattoman miehen mukaan. = Vastaava ajattelu voi toimia vain Suomessa."

En ihan ymmärrä mitä tässä haetaan, jotain sellaistako että kaikki Jakomäen kaduilla vastaantulevat miehet ovat raiskaajia tai paloittelumurhaajia ja kaikki seksuaalisuuttaan vapaasti toteuttavat naiset haluavat panna kaikkea mikä liikkuu, lähtevät ensimmäisten vastaantulevien miesten mukaan ja päätyvät tapetuiksi? Ei. En halua uskoa että joku oikeasti ajattelee näin.

"En missään nimessä toimisi näin vaikka San Franciscossa tai Arabimaissa."

No voi ehkä olla ihan hyvä idea käyttäytyä Arabimaissa tai missä vaan muuallakin maan kulttuuriin sopivalla tavalla, mutta San Francisco? Onko minulla mennyt jotain ohi? Eikö siellä harrasteta yhden illan juttuja tai Tinderpanoja?

" 'Voi panna ketä haluaa' saattaa kertoa myös vääristyneestä isä/mieskuvasta eikä feminismistä."

Tässä on nyt taas tämä ikivanha ajattelumalli, että naisen kuuluu olla siveä ja pidättyväinen ja seksuaalisesti aktiivinen ja halukas nainen on epänormaali. Huomasitteko, että kommentoija puhuu koko ajan pelkästään naisista? Hän tuomitsee järjestelmällisesti kaikki vapaasti seksiä harrastavat naiset, mutta ei sano miehistä halaistua sanaa. Ilmeisesti miehet voivat kulkea Jakomäen ja San Franciscon kaduilla panemassa kaikkiin ilmansuuntiin yhtäaikaa eikä kukaan räpäytä silmiään, mutta kun nainen haluaa harrastaa avioliiton ulkopuolista seksiä, niin on se kyllä edesvastuutonta ja väärin.

Facebookin puolelta bongasin samantyyppistä skeidaa, muun muassa klassisen avain-lukko-vertauksen (= avain, joka sopii moneen lukkoon on hyvä, mutta lukko, jonka saa auki monella avaimella on huono) sekä tietysti melkoista Flinkkilän rakkauselämään kohdistuvaa panettelua. Flinkkilä on nimittäin ollut paljon julkisuudessa viime aikoina, kun hänen ja Vihreiden puoluejohtaja Touko Aallon suhde paljastui. Flinkkilä on haukuttu alimpaan maanrakoon avioliiton rikkojana ja hänestä on kirjoitettu juorulehdissä vaikka mitä typerää. Flinkkilä ei itse ole asiasta paljoa puhunut, joten lehtien on pitänyt etsimällä etsiä jotain kirjoitettavaa. Pettäminen on toki väärin enkä näe erityisen ansiokkaana asiana ryhtyä suhteeseen naimisissa olevan ihmisen kanssa, mutta ei se silti oikeuta ruotimaan esimerkiksi kenenkään maksamattomia laskuja tai vuosituloja lehdessä. Luulisi sitä löytyvän kiinnostavampaakin kirjoitettavaa, vaan silti luin juuri äsken erään nimeltä mainitsemattomasta lehdestä kuinka Flinkkilä oli jättänyt maksamatta julkisissa saaneensa tarkastusmaksun. Kyllä nyt täytyy olla kyseessä ihan kunnolla läpimätä ihminen, vehtailee varattujen kanssa ja matkustaa pummilla bussissa.

Eniten näissä kommentoijissa hämmästyttää se, että vielä vuonna 2017 joku jaksaa vetää herneet nenään siitä kun joku puhuu seksistä suoraan ja myöntää rehellisesti, että tykkää harrastaa sitä ihan vaan siksi, että se tuntuu kivalta. Miksi se on niin kamalaa? Mitä se ketään haittaa, jos ihmiset suhtautuisivat seksuaalisuuteen vapaammin ja nauttisivat seksistä hyvällä omallatunnolla? Ymmärrän kyllä sen, että suora seksipuhe voi kuulostaa melko härskiltä, mutta mitä enemmän seksistä puhuttaisiin, sitä normaalimpaa siitä puhuminen olisi ja sitä vähemmän härskeiltä ne jutut kuulostaisivat. Sen takia minäkin tätä blogia kirjoitan: haluan normalisoida seksistä puhumista niin, ettei kenenkään tarvitsisi sitä ujostella tai siitä loukkaantua. Näitä mielensäpahoittajia kun näköjään riittää, eli työsarkaa riittää.

Tässä vielä linkki Flinkkilän ja bloggari Melissa Mäntylän Jatkoilla-podcastiin. Käykää kuuntelemassa!

Ei kommentteja: