maanantai 23. lokakuuta 2017

Tällä viikolla: Moderni parisuhde

Tällä viikolla aion kirjoittaa erilaisista ilmiöistä, jotka liittyvät nykyajan parisuhteisiin. En ole ihan varma mitä termiä pitäisi käyttää: modernilla parisuhteella kun joskus viitataan sellaiseen minun ikäisteni mielestä "normaaliin" suhteeseen, jossa osapuolet ovat tasa-arvoisessa asemassa keskenään eikä kumpikaan ole toisen omaisuutta vanhojen hyvien aikojen tapaan. Ehkä se, mistä minä aion nyt puhua, on pikemminkin postmoderni parisuhde, sillä aion astua nykyisestä normista vielä askeleen pidemmälle.

Nykyään ei ole enää yhtä ainoaa tapaa olla parisuhteessa. Avioliiton rinnalle on tullut myös avioliitto, ja on myös pareja, jotka eivät asu saman katon alla laisinkaan. Alamme pikkuhiljaa avartaa käsitystämme myös tiukan kahdenvälisen suhteen ulkopuolelle, ja nähdä myös avoimet ja polyamoriset suhteet hyväksyttyinä vaihtoehtoina. Oma lukunsa on tietysti myös deittailukulttuuri, johon tuntuu liittyvän monia erilaisia suhteen tasoja ennen kuin voidaan edes puhua varsinaisesta parisuhteesta. Pisimmälle vietynä moderni parisuhde voi tarkoittaa tilaa, jossa varsinaista parisuhdetta ei edes ole vaan pelkästään joukko ihmisiä, jotka välittävät toisistaan ja ehkä harrastavat seksiä toistensa kanssa määrittelemättä kuitenkaan toisiaan sen kummemmin ystäviksi, kumppaneiksi tai oikein miksikään.

Aion kirjoittaa tähän varsin laajaan teemaan liittyen kolme postausta. Yhdessä pohdin deittailua, sitä ensitapaamisen ja varsinaisen seurustelupäätöksen väliin jäävää aikaa ja erityisesti sitä, mitä sanoja kyseisestä tilanteesta käytetään ja mikä on sen paikka ja merkitys nykyaikaisessa parisuhdekulttuurissa. Toisessa pureudun miettimään avoimia suhteita ja polyamoriaa, niiden hyviä ja huonoja puolia sekä sitä, miksi pettäminen mielletään paljon hyväksytymmäksi kuin avoimessa suhteessa oleminen. Kolmannessa yritän pikkuisen purkaa yhdessä asumisen normia ja miettiä sitä, mitä mahdollisuuksia ja ongelmia voisi liittyä parisuhteeseen, jonka osapuolet asuvat erillä toisistaan. Varsin ajatuksia herättävää settiä tulossa, toivottavasti teitäkin kiinnostaa nämä jutut!

Ei kommentteja: