torstai 6. huhtikuuta 2017

Mitä ajattelen Temptation Islandista

Katsoin vähän aikaa sitten Temptation Island Suomen ykköskauden. Joo tiedän, olen vähän myöhässä tässä jutussa, telkkarissa pyörähti käyntiin jo kolmas tuotantokausi. En välitä tosi-tvstä ja nimenomaan Temptation Island oli aiemmin mielestäni sitä pahinta mahdollista kuraa mitä telkkarista tulee. Kaverit kun juttelivat siitä niin tuli sellainen fiilis kuitenkin, että täytyy sitä ainakin sen verran katsoa, että tiedän mistä on kyse, niin voin sitten näin ammattilaisena lausua fiksuja kommentteja asiasta.

Niille, jotka ovat minuakin tietämättömämpiä kyseisen ohjelman sisällöstä, lyhyt kertaus: neljä pariskuntaa lähtee kolmeksi viikoksi paratiisisaarelle, jossa varatut naiset asuvat kahdentoista sinkkumiehen kanssa ja varatuilla miehillä on seuranaan sama määrä sinkkunaisia. Varatut käyvät treffeillä sinkkujen kanssa, ja heidän touhujaan seurataan kameroin, ja niistä näytetään heidän kumppaneilleen videokoosteita. Kolmen viikon kuluttua pariskunnat tapaavat toisensa ja päättävät, jatkavatko suhdettaan vai eivät. Tarkoituksena on siis katsoa, kestääkö parisuhde houkutuksen vai lankeavatko pariskuntien osapuolet sinkkujen viettelyksiin.

En rupea spoilaamaan ohjelmaa keneltäkään, mutta sen verran sanon, että aika vähän siellä mitään tapahtui. Videokoosteissa harvoin näkyi mitään konkreettista, lähinnä niissä oli sinkkujen kommentteja, joita oli väännelty sellaiseen muotoon että ne kuulostaisivat mahdollisimman epäilyttäviltä. Myös juontaja yritti oikein lietsoa epäluottamusta pariskuntien välille kysellen kuumottavia kysymyksiä ja nostamalla videoilta esille pienenpieniäkin yksityiskohtia, jotka inasen verran viittaisivat johonkin epäilyttävään toimintaan. Tosiasiassa kettu ei kovin montaa kertaa käynyt kolossa, lähinnä siellä vaan biletettiin ja avauduttiin siitä kuinka ikävä on niitä omia puolisoita. Mutta ihan hyvä niin, kiva että ihmisillä on kestäviä parisuhteita.

Kavereiltani olen kuullut, että Temptation Islandin katsominen yhdessä oman mielitietyn kanssa on siinä mielessä kiinnostavaa, että siinä tulee väkisinkin keskusteltua oman parisuhteen rajoista. Kun näkee telkkarissa tapahtuvan jotakin, niin voi siinä samalla lausua julki oman mielipiteensä siitä, mitä itse ajattelisi vastaavassa tilanteessa. Se on hyvä, koska aika moni pari tuntui lähteneen Temptation Islandille sopimatta kunnolla siitä, mitä on ok tehdä sinkkujen kanssa ja mitä ei. Minä uskon, että selkeiden rajojen sopiminen lisää luottamusta tilanteessa kuin tilanteessa, mutta niistä saatetaan keskustella aika ympäripyöreästi. Temptation Islandia katsomalla voi käydä suhteen sääntöjä läpi tilanne kerrallaan: mitä mieltä ollaan muiden vieressä nukkumisesta, entä poskipusuista, kunnon suudelmista tai muusta koskettelusta.

Jos minä lähtisin Temptation Islandille varattuna, pyrkisin sopimaan kumppanini kanssa selkeät mutta suht avoimet säännöt etukäteen, ja pitämään niistä kiinni. En lähtisi saarella peläten jatkuvasti kumppanini loukkaamista, vaan yrittäisin nauttia olostani ja toivoisin samaa häneltäkin. Voisin harkita sellaistakin mahdollisuutta, että ohjelman aikana olisi vapaus säätää muiden kanssa miten huvittaa, tai ainakin jossain määrin. Yrittäisin kuitenkin pitää pientä emotionalista etäisyyttä sinkkuihin sen verran, etten ihastuisi kehenkään, sillä tunnepuolen läheisyys jonkun kanssa olisi parisuhteelle paljon kovempi pala kuin joku merkityksetön fyysinen kopelointi. En myöskään usko siihen, että Temptation Islandilla alkanut suhde voisi välttämättä toimia ohjelman ja paratiisisaaren ulkopuolella. Tuskinpa ohjelmaan mukaan lähteneet sinkutkaan ovat varsinaisesti parisuhdetta lähteneet saarelta hakemaan, vaan varattujen viehätyshän perustuu heillä tasan tarkkaan siihen, että he ovat kiellettyä hedelmää.

Sinkut ja heidän asemansa Temptation Islandilla on minusta ohjelman mielenkiintoisinta antia. Heidän tilanteensa on sikäli kiinnostava, että pysyäkseen saarella heidän täytyy olla varattujen mielestä tarpeeksi mielenkiintoisia, mutta ei liian innokkaita, jotta varattuja ei ala ahdistaa. Heidän tehtävänään on yrittää vietellä varattuja asuinkumppaneitaan, mutta toisaalta varatut hakevat heistä myös lohtua ja ymmärrystä kumppaneitaan tuntemaansa ikävää kohtaan. Varatut pudottavat sinkkuja matkan varrella yksi kerrallaan pois, joten jos saarella tahtoo pysyä, oleminen saattaa olla välillä aikamoista veitsen terällä tasapainoilua. Kiinnostavaa on myös se, että sinkkujen täytyy ainakin esittää olevansa kiinnostuneita kaikista varatuista tasapuolisesti, ja lähteä innoissaan treffeille kenen tahansa heistä kanssa, joten omat preferenssit joutuu ehkä jättämään sijaan kilpailussa pärjätäkseen. Siitä herääkin kysymys, että kuinka aidosti omia itsejään sinkut ovat Temptation Islandilla, ja kuinka suuri osa on vaan sitä että he tahtovat pysyä mukana loppuun asti.

En ole mikään pettämisen pahin tuomitsija, mutta se on minusta inhottavaa, että jotkut Temptation Islandin sinkut oikein mässäilevät ajatuksella toisten parisuhteiden rikkomisesta. Erityisesti joidenkin naissinkkujen suusta on kuulunut erinäisiä kommentteja siitä, kuinka on tässä parisuhteita ennenkin rikottu ja varattujen miesten iskeminen ei ole temppu eikä mikään. Minusta on aika halpamaista tulla elvistelemään sillä, että on rikkonut parisuhteita. Ei se ole mikään kovin hieno asia, vaikka onhan siinä oma hohtonsa tavallaan. Voin ymmärtää, että tulee hyvä ja haluttu fiilis kun saa toisen unohtamaan parisuhteensa. Minusta se kertoo silti enemmän niistä ihmisistä, jotka suhteensa menevät rikkomaan, kuin niistä, keiden kanssa se tapahtuu. En esimerkiksi uskaltaisi koskaan ryhtyä parisuhteeseen sellaisen ihmisen kanssa, joka pettäisi kumppaniaan kanssani, koska ajattelisin hänen tekevän niin ennen pitkää minunkin kanssani.

Lopputulemana on todettava, että kai tuota täytyy vielä ainakin toinen kausi tuijotella. Kakkoskautta onki itse asiassa aloiteltu täällä jo, ja tähän mennessä vaikuttaa siltä, että luvassa on aika paljon enemmän toimintaa kuin edellisellä kaudella. Odotan mielenkiinnolla!

Ei kommentteja: