tiistai 6. joulukuuta 2016

Joulukalenteri 2016: Luukku 6


Hyvää itsenäisyyspäivää! Itsenäisen Suomen lisäksi tänään on hyvä päivä olla ylpeä omasta itsenäisyydestään, niin ihmissuhteissa kuin elämässä yleisesti.

Itsenäisyys tarkoittaa mielestäni sitä, että osaa olla yksin eikä tarvitse olla kenenkään kanssa vain siksi että olisi joku. Se tarkoittaa myös sitä, että selviää arkielämän haasteista omatoimisesti eikä heittäydy avuttomaksi ja täysin riippuvaiseksi jonkun toisen ihmisen avusta. Itsenäinen ihminen elää omaa elämäänsä myös parisuhteessa ollessaan, eikä muutu jonkin täysin yhteensulautuneen pariskunnan osaseksi.

Minä itsenäistyin pakon edessä siinä vaiheessa, kun erosin eksästäni, muutin asumaan yksin ja jouduin huolehtimaan kaikesta itse. Opettelin muun muassa asentamaan itse kattolamput ja korjaamaan tietokonepulmat, koska minua ärsytti olla riippuvainen jonkun toisen (edellisissä tapauksissa lähinnä isäni) avusta. On kuitenkin tosi paljon juttuja, joissa minullakin menee sormi suuhun tai joissa toivoisin apua muilta. Meillä suomalaisilla on ehkä vähän sellainen pärjäämisen kulttuuri, että sitä itse pärjäämistä arvostetaan tosi paljon, mutta ei itsenäisyys minusta sitä tarkoita että selviäisi kaikesta yksin. Vähän täytyy pärjätä, mutta kyllä välillä saa apuakin kaivata ja pyytää.

Mukavaa itsenäisyyspäivän iltaa kaikille, pärjäillään jatkossakin!


ps. Myös Tinder toivottelee hyvää itsenäisyyspäivää.


Ei kommentteja: