tiistai 29. marraskuuta 2016

Haluisitsä olla mun asiakas?

Aloitin huhtikuussa opiskelut Sexpo-säätiön seksuaalineuvojakoulutuksessa, ja jotenkin aika on taas hurahtanut niin hirveätä vauhtia että kymmenestä luentoseminaarista on jäljellä enää neljä. Kohta sitä siis ollaankin jo valmista neuvojaa, ja sitä varten valmistaudumme suorittamalla koulutuksen aikana pienen harjoittelujakson. Harjoitteluun sisältyy yksilöneuvontaa kasvotusten tai esimerkiksi Skypen tai jonkun muun chatin kautta, ryhmämuotoista seksuaalikasvatuksen tyyppistä toimintaa sekä Sexpon neuvontatiimille netin kautta lähetettyihin kysymyksiin vastaamista. Työn alla on myös pienimuotoinen lopputyöessee, joka olisi tarkoitus saada tehtyä joululoman aikana.

Koulutuksessa käsittelemme hyvin kattavasti erilaisia seksuaalisuuteen liittyviä asioita. Koulutuksessa korostuu erityisesti ymmärrys seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta kohtaan sekä se, että seksuaalisuus kuuluu ihan jokaiselle ihmiselle. Olemme käsitelleet koulutuksen aikana muun muassa erilaisia seksuaali- ja sukupuoli-identiteettejä, erilaisia fantasioita, erityisryhmien kuten autismin kirjon ihmisten, syöpäsairaiden tai vammaisten ihmisten seksuaalisuutta, seksuaalikasvatusta lasten ja nuorten parissa, erilaisia seksuaalisia toimintahäiriöitä kuten orgasmivaikeuksia ja haluttomuutta sekä asiakkaan sensitiivistä kohtaamista ja neuvonnan perusperiaatteita. Meillä on ollut luennoitsijoina lääkäreitä, Sexpon omia työntekijöitä, tutkijoita ja asiantuntijoita, erilaisissa paikoissa työskenteleviä seksuaaliterapeutteja ja seksologeja sekä kokemusasiantuntijoita. Oman pienryhmäni vastuukouluttajana toimii Ensitreffit alttarilla-ohjelman asiantuntijanakin toiminut Elina Tanskanen, joka on ihanan lämmin ja helposti lähestyttävä mutta silti rautainen ammattilainen, jolta voi kysyä mitä vaan.

Lupa leikkiä

Koulutuksen aikana ymmärrykseni ja maailmankuvani on laajentunut huomattavasti, vaikka en aikaisemminkaan pitänyt itseäni mitenkään erityisen ahdasmielisenä. Huomaan silti suhtautuvani moniin asioihin paljon vapautuneemmin kuin vielä keväällä, sekä yleisesti että myös omassa elämässäni. Olen saanut valtavasti uutta tietoa joistain minulle aiemmin tosi vieraista aiheista, ja tavallaan herännyt tiedostamaan asioita joita en aikaisemmin ollut edes huomannut. Sellaisia ovat esimerkiksi yhteiskuntamme heteronormatiiviisuus, jota vastaan yritän kovasti täällä blogissanikin taistella, vaikka helposti vielä lipsahdankin puhumaan miehistä ja naisista ja toistamaan ärsyttäviä sukupuoleen liittyviä stereotypioita. Koulutus on antanut paljon myös henkilökohtaiseen elämääni: olen oppinut puhumaan vapautuneemmin esimerkiksi omista toiveistani ja haluistani, ymmärtämään itseäni ja muita paremmin sekä ihan vaan saanut kokea paljon mielenkiintoisia keskusteluja kertoessani ihmisille mitä opiskelen. Kovinkaan moni ei ole oikein tiennyt mitä seksuaalineuvonta edes on, ja moni luulee meidän neuvovan ihmisille miten seksiä harrastetaan. Toki sellaisiakin neuvoja voi joutua työssä antamaan, mutta ei se mitään asentokikkailua tai suuseksitekniikoiden opettamista ole, kun se seksuaalisuus kuitenkin on niin paljon muutakin kuin pelkkää seksiä.

Minulla on monta syytä uskoa, että minusta tulee vielä hyvä seksuaalineuvoja. Aikaisempi koulutustaustani sosionomina valmistaa asiakastyöhön ja siihen, että asiakas voi olla kuka tahansa ja millainen tahansa. Olen aidon kiinnostunut pohtimaan erilaisia ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen liittyviä asioita, kuten tästä blogistakin voi päätellä, ja siksi luulen osaavani etsiä ratkaisuja kaikenlaisiin tilanteisiin yhdessä asiakkaiden kanssa. Todisteitakin neuvontataidoistani löytyy, sillä olen kirjoittanut vastaukset kahteen Sexpon nuorten nettineuvontaan lähetettyyn kysymykseen, ja kysymykset vastauksineen vastaajan nimen kera löytyvät tästä linkistä.

Kiehtova kakkonen


Tarvitsisin kuitenkin hieman teidän lukijoiden apua, jotta minusta tulisi niin hyvä neuvoja kuin haluaisin jonakin päivänä olla. Tarvitsisin nimittäin harjoitteluani varten asiakkaita, joiden kanssa harjoitella yksilöneuvontaa. Neuvonta voi tapahtua kasvotusten, puhelimessa tai netin välityksellä. Harjoittelun aikana minua sitoo salassapitovelvollisuus, joten neuvonta on täysin luottamuksellista enkä missään nimessä kirjoita asiakkaideni asioita tänne blogiin. Kavereitani kuitenkaan saa ammattieettisistä syistä neuvoa, mutta kavereiden kaverit ja muut entuudestaan tuntemattomat ihmiset käyvät hyvin. Olisiko siis sinulla tai jollain tutullasi mielessä jokin seksuaalisuuteen tai ihmissuhteisiin liittyvä kysymys, pulma tai vaivaamaan jäänyt asia, josta haluaisit keskustella? Ota yhteyttä sähköpostitse teekutsuilla@gmail.com, ja auta minua matkallani kohti rakkauden ammattilaisuutta!

Kuvituksena toimivat sarjakuvat täältä.

Ei kommentteja: