tiistai 18. lokakuuta 2016

Friendzone-kerrostaloteoria

Kuinka moni on joskus ihastunut kaveriinsa? Tai kuinka monen ihastuksen kohde on halunnut olla vain kaveri? Been there done that molempiin kohtiin, ja niin varmaan monelle muullekin, sillä friendzone on tosi iso paikka.

Friendzone on se paikka, minne ihminen mielessään luokittelee ne tuttavansa, joita ei nää potentiaalisina kumppaniehdokkaina. Se niin iso paikka, että se ei edes mahdu yhteen kerrokseen. Siellä on kellarikerros, välikerros ja sellainen lasikattoinen kattohuoneistokerros, joissa kaikissa asuu vähän erilaisia tyyppejä.

Kellarikerroksessa majailevat ne tyypit, jotka ovat sataprosenttisesti pelkästään kavereita kummankin osapuolen mielestä. Heteroiden kellarikerroksessa asuu oman sukupuolen edustajia, jotka eivät heille(/meille) näyttäydy romanttisessa mielessä kiinnostavina. Vaikka tietty on aina mahdollista sekin että umpiheterona itseään pitävä ihastuukin yhtenä päivänä parhaaseen samaa sukupuolta olevaan kaveriinsa, never say never. Asuinkerrokset eivät nimittäin ole pysyviä, vaan alemmista kerroksista on mahdollista muuttaa ylöspäin. Joten kerran kaveriksi luokiteltu tyyppi ei välttämättä pysy aina kaverina, vaikka luokitteluhetkellä siltä ehkä tuntuisikin.

Välikerroksen asukkaat ovat niitä, jotka ovat ehkä pikkiriikkisen enemmän kuin ystäviä. Välikerros on kuitenkin siitä hassu paikka, että sinne luokiteltu tyyppi saattaa hyvin luulla kuuluvansa kellarikerroksen porukkaan, tai joku luokittelijan mielestä kellariin kuuluva saattaakin oikeasti jo kantaa muuttolaatikoitaan kerrosta ylemmäs luokittelijan tietämättä. Toisin sanoen, joskus sitä ihastuu palavasti kaveriinsa mutta asian eteenpäin vieminen pelottaa, koska siinä voi mennä ystävyys kokonaan pilalle. Ystävysten välit saattavat muuttua tunteiden paljastumisen jälkeen liian kiusallisiksi tai sitten ystävyksistä tulee pariskunta, joka ehkä joskus myöhemmin eroaa. Entiseen on vaikea palata, joten sen sijaan että välikerrokseen hivuttautunut vain palaisi tyytyväisenä kellariin ja ystävyys jatkuisi samanlaisena voi joskus käydä niin, että tyyppi joutuu muuttamaan pois koko friendzonelta. Siksi yläkertaan muuttaminen on aina riski, vaikka joskus sen ottaminen tietty kannattaakin.

Ihan ylimmässä kerroksessa, siellä lasikattoisessa penthousessa on aivan erityinen paikka nimeltään special friendzone. Se on varattu kaikille niille, jotka eivät oikein ole kavereita mutta eivät täytä kumppaninkaan kriteereitä: panokaverit, Tinder-hoidot, puolivakavat melkein mutta ei ihan-seurustelukumppanit, you name it, they got it. Special friendzonen ihmiset usein toivoisivat pääsevänsä jo pois koko friendzonelta ja pääsevänsä paistattelemaan päivää sinne yksityiselle paratiisisaarelle, joka on varattu vain sille yhdelle mielitietylle (tai tietty joissain tapauksissa useammalle sellaiselle, polyamorikkojen saarille mahtuu useampikin kerrallaan). Siellä penthousen parvekkeella mojitoa siemaillessa voi helposti kuvitella olevansakin siellä paratiisisaarella, mutta tosiasiassa se lasinen katto pitää special friendzonen tyypit tiukasti omassa lestissään. Se on juuri petollisinta nykyajan ihmissuhteissa: sitä saattaa kuvitella olevansa jopa vakavassakin suhteessa, jonka toinen osapuoli määrittelee kevyeksi sitoutumattomaksi deittailuksi. Joskus tietty käy niinkin, että joku onnekas special friend saakin lopulta matkalipun paratiisisaarelle, mutta tavallisempaa on, että penthousen asukas joko muuttaa lopulta pari kerrosta alemmas tai muuttaa kokonaan toisen friendzonen alueelle.

En osaa sanoa mitään yleispätevää ohjetta siihen, kuinka friendzonelta pääsisi pois tai kannattaako ylipäätään tehdä mitään, jos huomaa ihastuneensa ystäväänsä. Ehkä lähtisin liikkeelle arvioimalla ystävyyden menettämisen riskiä, joka tietysti isompi silloin jos kyseessä on läheinen ystävä kuin joku satunnainen rinnakkasluokan Pertti. Mitä tulee friendzonelta pois pääsyyn, ihastuminen tapahtuu jos se on tapahtuakseen eikä sitä voi edesauttaa muuten kuin olemalla vaan tosi kiva ja ihana. Mitkä tietysti ovat aika pitkälti myös ystävän perusominaisuuksia. Mutta kyllä sanoisin, että jos ihan oikeasti koet palavaa rakkautta ystävääsi kohtaan ja hänkin vaikuttaa kiinnostuneelta, go for it. Elämä on liian lyhyt kellarissa kykkimiseen.

Tässä vielä ihastuttava laulunpätkä kaikille special friendeille:


Ei kommentteja: