tiistai 27. syyskuuta 2016

Vaivannäkö on välittämistä

Välillä on ihan älyttömän vaikeaa sanoa että välittää. Siksi on hyvä, että välittämistä voi myös näyttää teoilla ja toiminnalla jokapäiväisessä elämässä.

Minusta välittämisen näkee parhaiten siitä, kuinka paljon itseään pistää likoon toisen vuoksi. Onko valmis näkemään vaivaa esimerkiksi tapaamisen eteen, vai sopiiko vain silloin, kun ei ole parempaakaan tekemistä. Välittäminen on myös aitoa halua auttaa toista ja helpottaa tämän elämää. Eikä se koske pelkästään romanttisia ihmissuhteita, vaan myös ystävyyttä ja perheenjäsenenten välisiä suhteita.

Tietenkään ei saa jatkuvasti pistää muiden tarpeita omiensa edelle, ei vaikka kuinka rakastaisi jotakuta. Itsestä ja omasta hyvinvoinnista on pidettävä huolta. Välittämistä ei kuulu osoittaa sillä, että siivoaa viikoittain toisen kodin tai tekee hänen puolestaan vaikeat koulutehtävät. Sellaisten palvelusten vastaanottaminen on toiselta osapuolelta aikamoisen törkeätä hyväksikäyttöä. Ideaalissa suhteessa molemmat osapuolet näkevät tasapuolisesti vaivaa toistensa eteen, ei niin, että toinen on toisen palvelija.

Minuun tekee aina suuren vaikutuksen, kun joku on valmis uhraamaan aikaansa ja voimavarojaan minun auttamiseeni. Se on jotenkin niin selkeä merkki siitä, että välittää. Arvostan tosi paljon esimerkiksi sitä, kun minut heitetään jostain autolla kotiin, etten joudu seisomaan yksin kylmässä bussipysäkillä. Tai sitä, että joku tulee työpäivänsä jälkeen kantamaan muuttolaatikoitani hissittömän talon kolmanteen kerrokseen. Tai vaikka sitä, että joku juttelee kanssani niitä näitä puhelimessa silloin, kun en saa unta aamun pikkutunneilla. Ei isoja asioita, jotka vaatisivat vuorien siirtelyä tai kuun hakemista taivaalta, vaan pieniä mutta merkityksellisiä juttuja. Jotka sivumennen sanoen toimivat ainakin itselleni huomattavasti paremmin kuin mitkään suureelliset romanttiset eleet. Samaan kategoriaan menee esimerkiksi sellainen, että tekee kalenteriinsa tarkoituksella tilaa, jotta pääsee tapaamaan tärkeää ihmistä. Minusta ainakin on paljon suurempaa välittämistä nähdä pikkuisen vaivaa tapaamisen eteen kuin suostua niihin vain silloin, kun itsellä ei ole muutakaan tekemistä.

Seuraavan kerran kun mietitte, kuinka saisitte vaikkapa ihastuksen kohteenne kiinnostumaan itsestänne, tarjotkaa hänelle apuanne. Älkää suostuko kaikkeen, mutta ilmoittakaa. että olette käytettävissä, jos hän tarvitsee teitä. Ja avun vastaanottajat: älkää ottako sitä itsestäänselvyytenä, vaan muistakaa ilmaista kiitollisuutenne! Näyttäkää vuorostanne heille, että välitätte. Tämä teksti on minun tapani sanoa teille kaikille, jotka olette minun vuokseni nähneet vaivaa, että pidän sitä suuressa arvossa. Kiitos, ja palataan vastapalvelusten merkeissä!

Ei kommentteja: