torstai 21. heinäkuuta 2016

Onko ruoho vihreämpää kaverin puolella?

Löysin tänään postausaiheen suht yllättävästä paikasta: Demi-lehden kannesta! Demihän on suunnattu hieman minua ja luultavasti myös blogin tyypillisimpiä lukijoita nuoremmille, mutta välillä kyllä painitaan ihan samanlaisten kysymysten äärellä kuin silloin nuorempanakin. Ei siis auttanut muu kuin painella kassalle Demi kourassa ensimmäistä kertaa varmaan öö.. Ainakin seitsemään-kahdeksaan vuoteen (?) ja lukea juttu, joka oli kannessa otsikoitu "Apua! Ihastuin kaverini kultaan".

Juttu käsitteli siis sitä, kun joskus käy niin hassusti että sitä huomaa olevansa ihastunut kaverin poikaystävään, eksään tai ihastuksen kohteeseen, ja sitten sitä miettii että miten ihmeessä tässä nyt pitäisi edetä. Asiaa oli kysytty demittäjiltä (lehden lukijoita, jotka käyttävät myös demi.fi-verkkopalvelua) ja jutussa olikin selkeillä ympyrädiagrammeilla ilmaistu prosenttiosuudet siitä, kuinka monen mielestä on ok vaikka säätää kaverin eksän kanssa ja kenen mielestä ei. Siihen oli myös poimittu joitakin yksittäisiä vastauksia, ja lopussa oli vielä asiantuntijan mielipide parhaasta toimintatavasta kyseisessä tilanteessa. Juttu oli oikein valaiseva, se antoi tilaa muodostaa oman käsityksen ja mielipiteen aiheesta mutta myös tarjosi hyviä ja rakentavia ehdotuksia asian ratkaisemiseen. Siitä saa varmasti apua moni sellainen nuori tyttö, joka nyt kamppailee ihastuttuaan kaverinsa kanssa samaan jääkiekkoilijaan tai miettii, voisiko seurustella kaverin eksän kanssa.

Oman kantani aiheeseen voitte varmaan osittain arvatakin: pistäisin ehdottomasti ystävät tässä asiassa etusijalle enkä koskaan ryhtyisi mihinkään kenenkään sellaisen jätkän kanssa, jota kohtaan jollain hyvällä ystävälläni olisi tunteita. Erityisen kaukana pysyttelisin kavereideni eksistä, tai ainakin sellaisista, joiden kanssa jollakin ystävälläni olisi ollut vakava suhde. Mikään jätkä ei voi olla niin tärkeä ja spesiaali, että vaarantaisin sen vuoksi tärkeimmät ystävyyssuhteeni. Demin jutun mukaan 56% vastaajista voisi harkita seurustelua kaverinsa ihastuksen kanssa, ihastuksen vakavuudesta riippuen, ja jutussa myös sanotaan, että olennaisinta kaverin ihastukseen ihastumisessa on kaverin tunteiden voimakkuus. Vastaajista 81% kertoo uskovansa antavansa anteeksi kaverinsa seurustelun yhteisen ihastuksen kohteen kanssa, jos oma ihastus ei olisi kovin vakava. Demittäjät eivät siis pidä sitä hirveän suurena rikoksena, vaikka asiaan saattaa ehkä vaikuttaa sekin, että vastaajien iässä ihastuminen on usein kevyempää, monilla on paljon ihastuksia samaan aikaan eikä seurustelukaan ole välttämättä vielä kovin vakavaa. Kaverin eksänkään kanssa seurustelua ei erityisemmin tuomita: 5 % vastaajista ilmoittaa pystyvänsä ilman muuta suhteeseen kaverinsa eksän kanssa, 32% pystyisi jos erosta olisi kulunut tarpeeksi pitkä aika, ja 33% vastaajista voisi päättyneen suhteen vakavuudesta riippuen harkita asiaa. Kaverin seurustelun oman eksän kanssa antaisi ilman muuta anteeksi 21% vastaajista, 31% jos erosta olisi kulunut tarpeeksi aikaa ja 37% harkitsisi asiaa riippuen suhteen vakavuudesta.

Minä näkisin asian niin, että on parempi kaikille jättää hyvien ystävien eksät, ihastukset, koulutanssiaisheilat ja kaikki muutkin menneisyyden miehet rauhaan ja keskittyä sellaisiin, joiden kanssa kellään lähipiiriin kuuluvalla ei ole mitään intiimiä historiaa. En sen sijaan nää välttämättä ongelmaa siinä, jos ihastuksen kohteeksi valikoituisi jonkun vähän vähemmän tärkeän kaverin ihastus tai eksä. Kuitenkin, jos kyseessä on sellainen kaveri, jonka kanssa on paljon tekemisissä, näkisin ihan kohteliaana kertoa omista fiiliksistä ja tiedustella, mitkä kaverin omat tunteet kyseistä miestä kohtaan mahtavat olla. Vanhoja heiloja ei voi omia itselleen, mutta on ok sanoa jos kaverin säätäminen vaikka eksän kanssa tuntuu pahalta, ja hyvä ystävä ottaa sellaisen kyllä omassa toiminnassaan huomioon. En minä ainakaan tieten tahtoen satuttaisi kavereitani, ellei kyseessä sitten olisi joku ihan ylitsepääsemätön rakkaus. Demittäjistä 39% on sitä mieltä, että kaverille täytyy kertoa siinä vaiheessa jos jutussa tapahtuu jotain konkreettista, ja 34%:n mielestä jo ennen kuin mitään ehtii tapahtua. Itse sanoisin, että kertomatta jättäminen ja salailu pahentaisi asiaa moninkertaisesti, ja selän takana toimimista olisi paljon vaikeampaa hyväksyä kuin itse suhdetta: asioista kannattaa siis puhua avoimesti.

Ihmiseksi, joka harrastaa suhdesotkuja välillä suorastaan ammattiurheilijan tahdilla, olen aika kokematon näissä kaverin ihastus/eksä-kuvioissa. Ja se on ihan hyvä niin. Osittain se johtuu siitä, että minulla ja lähimmillä kavereillani on tosi erilainen miesmaku, joten houkutuksia toisten heiloihin ei pahemmin tule. Sellaista on kuitenkin joskus sattunut, että olen ihastunut samaan jätkään kuin joku kaverini, mutta koska kaverini on ollut apajilla ensimmäisenä, en ole työntänyt lusikkaani samaan soppaan vaan jättäytynyt suosiolla taka-alalle: ihastukseni kun eivät useinkaan ole mitään hirvittävän vakavia. Paljon useammin kyse omalla kohdallani onkin ollut siitä kielletyn hedelmän viehätyksestä, kuin siitä, että oikeasti olisin ihastunut johonkuhun tosissaan. Tietyllä tavalla ajatus säätämisestä (huom. säätämisestä, ei seurustelusta, tätä eroa ei tehty Demissä juuri ollenkaan ja siitä huomaa erityisen hyvin sen, että lehti on nuoremmille suunnattu) jonkun kaverin eksän tai ihastuksen kanssa houkuttaa: heti tulee mieleen joitain tapauksia, joiden kanssa tätä kielletty hedelmä-fantasiaa voisi ryhtyä toteuttamaan. Mutta toisinaan yritän olla hyvä ystävä ja kunnon ihminen ja pysytellä erossa tyypeistä, joihin sekaantuminen tuottaisi ystävilleni mielipahaa. Ovathan he minulle kuitenkin noin sata kertaa tärkeämpiä kuin jotkut ohimenevät ihastukset tai seksifantasioiden kohteet.

Entäs ne asiantuntijan neuvot tällaiseen tilanteeseen? Jutussa neuvotaan ensin pohtimaan, kuinka polttavat omat tunteesi ovat: toisin sanoen, kannattaako niiden takia riskeerata ystävyyttä vaiko ei. Miettimisen arvoinen seikka on myös se, onko oikeasti ihastunut kyseiseen ihmiseen, vai johtuuko se vaikkapa tuosta kielletty hedelmä-syndroomasta. Ystävän tunteet ihastusta kohtaan pitää ottaa huomioon, ja miettiä vielä kerran, onko leikkiin ryhtyminen sen arvoista. Jos tulee siihen tulokseen, että ihastusta ei voi jättää sikseen, asiasta pitää kertoa rehellisesti ystävälle. Viimeisenä neuvotaan valmistautumaan siihen, että ystävä saattaa olla vihainen ja loukkaantunut tai laittaa jopa välit poikki kanssasi asian vuoksi. Minusta neuvot ovat hyviä, sellaisia joita itsekin antaisin, ja painottavat erityisen hyvin ystävyyden tärkeyden näkökulmaa, joka minustakin on tärkein tässä asiassa.

Demi tuskin jää pysyvästi lukulistalleni, joistain lehden jutuista kun olen jo auttamattomasti kasvanut yli. Lehdessä oli kuitenkin myös paljon tosi hyviä juttuja, tässä numerossa mm. artikkeli tytöstä, joka seurusteli transsukupuolisen ihmisen kanssa. Tulevan seksuaalineuvojan näkökulmasta oli myös kiinnostavaa lukea kysymys-vastaus-palstaa, koska on tärkeää tietää minkälaiset seksuaalisuuteen liittyvät asiat askarruttavat erityisesti nuoria: vaikka siitä ei olekaan kauaa kun olin itse Demin kohdeyleisön ikäluokkaa, on seksuaalisuuteni kehittynyt aika paljon niistä ajoista ja nykyään mietityttävät ihan eri jutut kuin silloin. Voi siis olla, ettei tämä jää viimeiseksi kerraksi, kun Demiä luetaan tässä osoitteessa.

Ei kommentteja: