torstai 2. kesäkuuta 2016

Maaliin asti, fiksusti ja tyylillä

Eilen olimme ystäväni kanssa puistossa nauttimasta auringosta ja siinä Instagramia selaillessa törmäsimme hauskaan mainokseen. Siinä oli kuva banaanista, jonka kärki juuri ja juuri hipaisee hunajapurkin pintaa, ja seuraavanlainen teksti:

"Jääkö samettisapelisi hunajapurkin huulille heilumaan, koska ehkäisy jäi hoitamatta? Mies, tee itsellesi palvelus ja opiskele vähän ehkäisyasioita ;)"

No eihän tälläistä mainosta voinut siitä vain sivuuttaa, joten klikkasimme mainoksen alla olevaa "lue lisää"-linkkiä. Siitä avautui lääkevalmistaja Bayerin Maaliin asti-kampajan nettisivu, josta löytyi sekä erittäin kattavasti tietoa erilaisista ehkäisymenetelmistä, myös testi, joka lupasi selvittää itselle sopivimman ehkäisymenetelmän. No ei muuta kun testaamaan!

Oma taipaleeni ehkäisymenetelmien viidakossa alkoi 16-vuotiaana, kun hankin ensimmäiset e-pillerini. Ne ajoivat asiansa oikein hyvin ja toivat mukanaan myös pari ihan mukavaa sivuvaikutusta, kuten helpotusta inhottaviin vatsakramppeihin. Ne kuitenkin aiheuttivat myös säännöllisiä päänsärkyjä, joista muutaman vuoden sisällä kehittyi migreeni. Koska käyttämäni pillerimerkki oli myös suhteellisen kallis, päätin vaihtaa halvempaan merkkiin toivoen migreeninkin helpottavan samalla. Ikävä kyllä merkin vaihtaminen ei kuitenkaan auttanut, vaan migreenitaipumus pysyi ennallaan, ja lisäksi sain liudan muita ikäviä sivuvaikutuksia. Minusta tuli yhtäkkiä todella itkuherkkä, pienet asiat tuntuivat järkyttävän isoilta ja mielialani oli jatkuvasti kehno. Iho meni huonoon kuntoon ja seksiä ei tehnyt mieli lähes ollenkaan. Aika pian rupesin epäilemään pillereiden olevan syynä yhtäkkisiin muutoksiin, ja päätin lopettaa niiden syömisen hetkeksi jotta näkisin olenko oikeassa. Muutos oli hälyttävä: parissa viikossa tuntui kuin joku olisi ottanut suuren painon pois harteiltani ja poistanut hämärtävät lasit silmiltäni. Olin iloinen ja hyväntuulinen, ja yhtäkkiä huomasin haluavani seksiäkin ihan eri tavalla kuin koskaan aikaisemmin. Ihoni kunto ei ikävä kyllä parantunut, mutta se oli pieni hinta maksettavaksi kaikista niistä positiivisista muutoksista, jotka pillerien lopettaminen sai aikaan. Heitin pillerit roskikseen ja päätin vastedes karttaa hormonaalista ehkäisyä viimeiseen saakka, sillä paluuta entiseen ei todellakaan ollut.

Lopetettuani pillerit käytimme silloisen poikaystäväni kanssa ehkäisynä kondomia, ja kortsut ovat pysyneet matkassani myös eromme jälkeen. Vaikka välillä ärsyttääkin säätää kumien kanssa kesken touhujen, on kondomi varsin mainio ehkäisyväline tälläisessä tilanteessa, kun kumppanit vaihtuvat suht usein ja raskauden ehkäisyn lisäksi pitää miettiä myös taudeilta suojautumista. Joudun kuitenkin ikäväkseni myöntämään, että olen toisinaan ollut suorastaan häpeällisen huolimaton kondomin käytön kanssa. Välillä tuntuu vaan niin ihanalta ja jännittävältä panna menemään ilman sitä kumia, ja sitten on käynyt niin, että koska jätkä ei ole sanonut asiasta mitään, olen itsekin vaan pitänyt tyytyväisenä suuni kiinni. Seksin harrastaminen tuntemattomien ihmisten kanssa on kuitenkin niin järjettömän vastuutonta ja suoraan sanottuna tyhmää, että yritän jatkossa petrata asian suhteen enemmän. Ja sen takia yöpöydältäni löytyykin kulhollinen herkkuja. joiden avulla pysyy turvassa kaiken maailman pöpöiltä.Mutta, tein siis tuon alussa mainitun ehkäisytestin, ja selvitin itselleni sen mukaan parhaiten sopivan ehkäisymenetelmän. Testi oli hauskasti tehty muistuttamaan visuaalisesti Tinderiä, eli kysymyksiin vastattiin painamalla tutun näköisiä sydäntä tai ruksia. Tein testin kaksi kertaa, koska en ollut ihan varma yhdestä vastauksestani, ja sain sitä muuttamalla kaksi eri ehkäisyvaihtoehtoa "matchikseni". Tälläiset viestit uudet matchini, kuparikierukka (ensimmäinen) ja kondomi, lähettivät minulle testin jälkeen:

"Moro match! Onpas kiva kerrankin tavata kypsä ja fiksun oloinen nainen täällä! Mullakin toi ikä jo alkaa painaa ja siksi etsinkin myöhäisille vuosille keinutuolin lämmittäjää. Olisi ihana löytää se ihminen, jonka kanssa voi vanheta. En siis etsi mitään hetken huumaa. Ne ajat ovat jo menneet, vaan todellista kypsää aikuisten ihmisten välistä rakkautta. ;) Toivottavasti säkin olet täällä sillä mielellä. Olisi hienoa tavata ja katsoa, mihin suuntaan elämä meitä vie mukanaan."

"Uuulalalaa, mikä kuumis mimmi siellä ruudun toisella puolella! Mun nimi on luottokaveri, spärdäri, sadetakki, kumituppi, kortonki, kortsu, kumisukeltaja. Beibi toiset sanoo, että rakkaalla lapsella on monta nimeä, musta ne on legendat, jotka elää ikuisesti, mut vaan eri nimillä. Mä oon sun hitaiden aamujen ja nopeiden öiden pelastus. Mä en etsi mitään vakavaa, mut voidaan kyl nähä tänään tai huomenna. Mä oon tosi rento, sosiaalinen, helppo tyyppi ja mulla ei oo tauteja. Joten miten olis, oisko huomenna netflix and chill?"

Jos näistä kahdesta nyt pitäisi ruveta valitsemaan, niin kyllä edelleenkin kallistuisin tuon jälkimmäisen viestittelijän eli kondomin puoleen. Sen lisäksi, että kuparikierukka oli ehkäisytesti-Tinderissä selkeästi eri meiningillä kuin minä, en myöskään tahdo sitoutua kierukan kaltaiseen monivuotiseen ehkäisymenetelmään tai varsinkaan joutua kärsimään kauheista kivuista, runsaista kuukautisista tai kaikesta muusta inhottavasta mitä olen kierukoista kuullut. Myös kaikenlainen hormonaalinen ehkäisy on ihan poissuljettu vaihtoehto, sillä en enää koskaan tahdo palata takaisin siihen mielialojen heittelyyn ja haluttomuuteen, joita pillerit minulle aiheuttivat.

Käy sinäkin tekemässä Sexbuddy-ehkäisytesti tästä linkistä! Samalla kannattaa tutustua myös Maaliin asti-kampanjan sivuihin ja sieltä löytyvään toiseen hauskaan testiin, joka mittaa tietämystä nuorten käyttämistä seksitermeistä. Linkki kampanjan sivuille löytyy postauksen alkupäästä!