torstai 28. huhtikuuta 2016

Seksipäiväkirja osa 1: Mitä on seksi?

Tänään oli ensimmäinen koulupäiväni Sexpo-säätiön seksuaalineuvojakoulutuksessa. Olen rättiväsynyt kaikesta siitä tiedon määrästä, uusiin ihmisiin tutustumisesta ja heränneistä ajatuksista, joista pääsin tänään osalliseksi, ja homma jatkuu huomenna erittäin mielenkiintoisilla luennoilla. On ihanaa päästä opiskelemaan asioita joista on oikeasti kiinnostunut, ja tutustumaan samanhenkisiin ihmisiin. Ikäkriisikään ei pääse yllättämään vaikka edellisessä postauksessa mainitsinkin täyttäneeni vuosia, olen nimittäin jos en koko porukan kuopus niin ainakin junnuimpien top kolmosessa.

Pääsimme jo tänään alun tutustumisjuttujen jälkeen jo vähän asiaan, ja meillä oli iltapäivällä erittäin mielenkiintoinen luento seksuaalisuuden eri tasoista. Puhuttiin hiukan myös siitä, mitä seksi ylipäätään on, tai mikä kaikki lasketaan seksiksi. Virittäydyimme aiheeseen jo etukäteen annetun ennakkotehtävän avulla, jossa piti itsenäisesti pohtia onko esimerkiksi suudelma, tekstiviestit ja sähköpostit tai ajatukset seksiä. Kyselin aiheeseen mielipiteitäni myös muutamalta kaveriltani ja vastaukset olivat vähintäänkin mielenkiintoisia: tulin siihen tulokseen, että ihmisillä on melko eriäviä käsityksiä seksistä ja seksuaalisuudesta, vaikka periaatteessa kai tarkoitammekin samaa asiaa kun puhumme seksistä. Seuraavaksi kerron, minkälaisia asioita sanalla seksi voidaan esimerkiksi tarkoittaa, sekä omiani ja kolmen kaverini käsityksiä siitä, mikä on seksiä ja mikä ei.


Kuvassa erittäin epäseksuaalisessa mielessä haluttava ja nautintoa tuottava falafel-pitaleipä, jonka söin tänään lounaaksi Just Vege-ravintolassa Vaasankadulla.

Kun puhutaan seksistä, voidaan tarkoittaa muun muassa:

- yhdyntää, eli sitä perinteistä pippeli menee pimppiin-toimintaa

- toisenlaisia yhdynnän muotoja, esimerkiksi anaaliseksi

- sukupuolielinten ja muiden seksuaalisten ruumiinosien koskettelua

- kaikkea sellaista toimintaa, jonka tarkoituksena on tuottaa seksuaalista nautintoa

Mielestäni sellainen näkökulma, että pelkkä yhdyntä olisi seksiä, on tavattoman kapeakatseinen. Sehän sulkee pois ihan järkyttävän määrän asioita, jotka ovat mielestäni tosi olennaisia seksissä. Kavereistani kaksi (molemmat miespuolisia, by the way) olivat ehdottomasti sitä mieltä, että seksi on yhdyntää ja piste. Heräsi sitten kysymys, että eivätkö he pidä esimerkiksi suihinottoa seksinä? Tai eivätkö heidän mielestään lesbot harrasta seksiä ollenkaan, elleivät pane toisiaan strap-oneilla tai muuta vastaavaa? Pitäisikö minun nyt heidän mielestään tulevaisuudessa sanoa seksuaalineuvontaan tuleville asiakkailleni, että hei, sä haluat jutella suuseksistä mutta se ei muuten ole seksiä, joten en voi auttaa? Puhuttiin tänään ohimennen luennolla siitäkin, että jotkut erittäin konservatiiviset (jenkkiläiset) nuoret ajattelevat, että seksiä on pelkästään miehen ja naisen välinen emätinyhdyntä, joka kuuluu ehdottomasti pelkästään avioliittoon, mutta kaikkea muuta saa harrastaa vapaasti, koska se ei ole seksiä. Niimpä on sitten sellaisiakin itseään avioliittoon säästäviä puhtoisia neitsyitä, jotka varsin mielellään suostuvat esimerkiksi suu- tai anaaliseksiin. Just.

Mutta vaikka sovittaisiinkin, että seksi määriteltäisiin hieman laajemmin kuin pelkäksi yhdynnäksi, ei ongelma ole ihan vielä ratkaistu. Missä menee raja, mikä lasketaan seksiksi? Onko pelkkä suutelu seksiä, jos kyseessä on vaikkapa henkilö, joka ei fyysisen rajoitteen vuoksi kykene muunlaisiin seksuaalisiin tekoihin? Ja onko toisaalta leffateatterissa pussaileva pariskunta siellä harrastamassa seksiä? Kuten huomaamme, määrittely ei todellakaan ole yksinkertaista ja aihetta voisi pyöritellä vaikka kuinka monesta eri vinkkelistä. Oma mielipiteeni ehkä kuitenkin on, että seksiin kuuluu aina jonkinlainen fyysinen toiminta, eli pelkät ajatukset eivät ole vielä seksiä. En minä ainakaan koe harrastaneeni tänään koko päivää seksiä, vaikka olenkin sitä ajatellut seitsemän tuntia seminaarissa, jonkin verran tässä iltapäivällä, ja paraikaa. Sekin on ihan hyvä ajattelutapa, että kaikki sellaiset toiminnan muodot, jotka loppuvat sanaan -seksi, ovat seksiä. Kuten esimerkiksi vaikkapa suuseksi, käsiseksi, känniseksi, homoseksi tai aamuseksi, mutta myös esimerkiksi puhelinseksi, nettiseksi tai sooloseksi. Lasken ehdottomasti eräänlaiseksi seksin harrastamisen muodoksi myös sextingin, jos sitä tehdään tosissaan sillä mentaliteetilla että "sitten mä riisuisin sun housut hitaasti ja tekisin sulle sitä ja tätä", eli että siitä viestittelystä oikeasti kiihottuu. Eihän se sama asia ole kuin livetoiminta, mutta se on selkeästi kuitenkin "toimintaa, jonka tarkoituksena on tuottaa seksuaalista nautintoa", joka oli ylempänä olevan listan viimeinen määrittelyehdotus seksille.

On muuten aika mahtavaa, että tuollaisen ajatuksia herättävän seminaarin jälkeen voin tulla tänne blogiin ja kirjoittaa ajatukseni tänne, kuin oppimispäiväkirjan muotoon. Meidän pitäisi itse asiassa pitääkin jonkin sortin oppimispäiväkirjaa koulutuksen ajan, ja kirjoittaa siitä loppuvaiheessa pieni tiivistelmä joka palautetaan kouluttajille. Suositeltiin ostamaan joku vihko johon sitä kirjoitettaisiin, mutta taidan itse valita tällä kertaa toisenlaisen kanavan ja käyttää tätä blogia oppimispäiväkirjan ominaisuudessa. Kirjoitan tänne siis silloin tällöin koulutuksessa heräämiäni ajatuksia seksistä, ja ne tunnistaa Seksipäiväkirja-otsikosta ja löytyvät seksipäiväkirja- ja seksuaalineuvojakoulutus-tunnisteiden alta. 

Ei kommentteja: