keskiviikko 13. tammikuuta 2016

#lääppijä

En ikinä ota Facebookissa tai muuallakaan somessa kantaa politiikkaan tai ajankohtaisiin ilmiöihin, en tykkää siitä ettei ihmisillä tunnu olevan enää muuta puhuttavaa kuin raiskaukset, hallituksen leikkaukset, maahanmuuttajat ja kaiken maailman kriisit. Keskustelu ajankohtaisista aiheista on toki tärkeää, mutta tuntuu masentavalta kun some on täynnä pelkkää negatiivisuutta ja ikäviä asioita. Törmäsin kuitenkin hiljattain #lääppijä-tagiin, jonka alla lukuisat naiset ovat julkaisseet kokemuksiaan seksuaalisesta ahdistelusta ja heidän seksuaalisen itsemääräämisoikeutensa rajoittamisyrityksistä. Ikävä kyllä, tunsin niin suurta hengenheimolaisuutta heidän kanssaan, että pakko itsekin nyt vähän avautua.

Joskus yläasteella tuntemattomat miehet ovat lisänneet osoitteeni Mesessä ja pyytäneet lähettämään alastonkuvia. 18-vuotiaana kotimatkalla baarista tuntematon mies huusi perääni juna-asemalla, että paljonko maksaa. Kerran kaupassa kumarruin poimimaan leipäpussia ja ohi kulkenut mies laski kätensä pepulleni. Metrossa eteeni istahti mies, joka alkoi tuijottaa minua julkeasti hieroen samalla housujensa etumusta. Joka kerta kun menen baariin, miehet katsovat asiakseen tarttua kiinni vyötäröstäni, pepustani tai tissistäni, tai ujuttaa käsiä hameeni alle. Hyvä aika tälläiselle toiminnalle on heidän mielestään muun muassa narikkajono. Enkä edes viitsi kertoa, minkälaisia kommentteja olen saanut tehtyäni näille miehille selväksi, etten pidä heidän toiminnastaan. Heidän mielestään olen milloin huora, milloin tosikko, milloin mitäkin.

Hälyttävintä tässä ei edes ole se, että miehet käyttäytyvät näin sikamaisesti. Karmeinta tässä kaikessa on mielestäni se, että en ole ollut näistä tapauksista moksiskaan. Tälläinen ahdistelu on meille naisille niin jokapäiväinen juttu, että se korkeintaan naurattaa. En ole koskaan ollut erityisen järkyttynyt tai ahdistunut kokemastani, vaikka henkilökohtaisen tilan rajaani on loukattu useita kertoja. En toki onneksi ole joutunut koskaan vakavampien seksuaalisen itsemääräämisoikeuden rikkomusten kohteeksi, silloin voisi olla eri ääni kellossa. Mutta onko sekään nyt ihan oikein, että ohitan tälläisetkin tilanteet pelkällä olankohautuksella?

Minulle ei ole koskaan tullut mieleenkään mennä kourimaan ketään tuntematonta miestä tai huudella hävyttömyyksiä heidän peräänsä. Jos nään vaikkapa baarissa hyvännäköisen miehen joka on heittänyt paitansa pois, en tulkitse sitä kutsuksi mennä lääppimään häntä. Ikinä en ryhtyisi haukkumaan ketään miestä siksi, että tämä ei lämpenisi tökeröille yrityksilleni. Vaikea olisikaan, kun en koskaan kuvittelisi lähtisi yrittämään ketään esimerkiksi tunkemalla kättäni hänen housuihinsa. Kyllä tiedän, että jätkiäkin ahdistellaan ja kouritaan toisinaan, mutta ei se ihan yhtä arkipäiväistä ole. Eikä kukaan sanoisi miehelle sellaisessa tilanteessa että omapa oli vikasi kun pukeudut tai käyttäydyt noin. Naisia kuitenkin syyllistetään usein provokatiivisesta pukeutumista tai käyttäytymisestä, ihan kuin sellainen oikeuttaisi ahdistelun.

On tosi ikävää, että tällainen ahdistelu on niin normaalia että sitä ei edes hätkähdä vaan sen vaan hyväksyy. On myös tosi ikävää, että tätä ahdistelukorttia heilutellaan nyt kun sillä lietsotaan rasistisia näkemyksiä. Monessa #lääppijä-kirjoituksessa on mainittu, että ahdistelijat ovat useimmiten olleet niitä valkoisia heteromiehiä, jotka ovat nyt huolissaan meistä naisista tänne tulleiden turvapaikanhakijoiden vuoksi. Onko heidän mielestään siis vain arjalaisen herrarodun edustajilla oikeus kajota naisiin ja tämä oikeus pitäisi nyt evätä muun näköisiltä ihmisiltä? Totta kai ahdistelua saattaa esiintyä enemmän jos Suomeen tulee massoittain miehiä sellaisista kulttuureista jossa naisen oikeudet eivät ole samat kuin Suomessa. Olen kuitenkin enemmän huolissani siitä, että Suomessa ikänsä asuneet ja siten suomalaisten naisten itsemääräämisoikeuden hyvin tietävät miehet tätä ahdistelua harrastavat, vaikka heidän pitäisikin tietää sen olevan väärin.

Ei kommentteja: