maanantai 21. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015: Luukku 21

En väitä olevani mikään ihmissuhde-ekspertti vaikka aiheesta bloggaankin, mutta sitä ei voi kukaan kiistää ettenkö olisi mestari mokaamaan suhteeni. Se ei oikeastaan ole erityisen hankalaa, vaan paljon vaikeampi läksy on ollut oppia niistä virheistä joita olen menneisyydessäni tehnyt. Jokainen lyhyt suhde ei kuitenkaan ole epäonnistunut eikä kaikkia suhteita ole tarkoitetukaan kestämään, mutta uskaltaisin väittään että välttämällä seuraavia yleisiä virheitä mahdollisuudet saada suhde kestämään kasvavat huimasti. Joulukalenterissa tänään siis neljä asiaa, joita kannattaa välttää ihmissuhteissa.

1. Mustasukkaisuus

Pieni mustasukkaisuus on suhteessa ihan normaalia ja tervettä, mutta turha mustasukkaisuus on hirvittävä rasite suhteelle. Erityisen kamalaa siitä tulee silloin, jos mustasukkainen osapuoli yrittää rajoittaa toisen elämää ja vaikkapa kieltää häntä puhumasta vastakkaista sukupuolta oleville ystävilleen. Samaan kategoriaan menee myös kotiintuloaikojen asettaminen kumppanille ja vihaiset puhelut perään jos bileilta venähtääkin.


2. Ylianalysointi ja johtopäätösten tekeminen tyhjästä

Esimerkki: saat jätkältä viestin, josta puuttuu hymiö. Mietit pääsi puhki mistä se johtuu ja lähetät viestistä screenshotin viidelle kaverillesi. Yksi heistä linkkaa tutkimuksen, jossa sanotaan että hymiöiden poisjättäminen voi olla merkki kiinnostuksen puutteesta. Hetkessä olet vakuuttunut, että jätkää ei enää kiinnosta ollenkaan, hän haluaa lopettaa juttunne ja varmaan tapailee jotain toista tyttöäkin jo. Stalkkat jätkän Facebookin läpi ja huomaat, että eräs tyttö on tykännyt hänen päivityksistään kolme kertaa edellisen vuoden aikana. Etsit tytön profiilit kaikista mahdollisista sosiaalisista medioista, lähetät screenshotteja kuvista kavereillesi ja haukutte yhdessä tytön ulkonäköä, kuvatekstejä ja tosi rumia housuja siinä yhdessä kuvassa kolme vuotta sitten. Lähetät jätkälle vihaisen viestin, jossa kiroat hänet, kaikki maailman miehet ja miehiä varastelevat hutsut helvetin alimpaan kolkkaan ja julistaudut vetäytyväsi nunnaluostariin elämään askeettista lesbon elämää koska hän on pilannut kykysi luottaa yhteenkään mieheen enää koskaan. Siihen jätkä vastaa olleensa kiireinen töissä ja että stalkkaamasi tyttö on jätkän toisella puolella Suomea asuva serkku. Ja ettei ole varma haluaako koskaan enää nähdä koska purkauksesi lievästi sanottuna säikäytti jätkältä paskat housuun.

3. Pihtaaminen

En tiedä teistä, mutta minusta suhteessa on jotain tosi pahasti pielessä jos seksiä ei harrasteta koskaan. Välillä on toki hetkiä jolloin seksiä ei erityisemmin tee mieli ja sekin on hyväksyttävää. On kuitenkin hälyttävää jos suhteesta tulee valtataistelu, jossa toinen pitää toista lieassa seksillä kiristämällä tai vaatii ehdotonta rakkautta ja omistautumista kieltäytyen kuitenkin fyysisestä läheisyydestä. Vähän samaan kategoriaan menee myös tiukat rajoitukset siitä mihin kohtiin saa koskea ja missä asennossa seksiä harrastetaan. Henkilökohtaisesti olisin mielummin vaikka loppuelämäni ilman kuin suostuisin elämään suhteessa, jossa seksiä harrastetaan kerran kuussa lauantaisin peiton alla pimeässä lähetyssaarnaajassa hiljaa. Hyi.


4. Liian nopea eteneminen

Tiedättekö: tutustutaan, viikon päästä seurustellaan, kuukauden päästä muutetaan yhteen, otetaan yhteinen asuntolaina ja lemmikki ja mennään kihloihin. Sitten hetken päästä tuleekin sellainen olo, että eipä tuo ihminen muuten ollutkaan ihan sitä mitä kuvittelin. En ymmärrä ihmisiä joiden täytyy saada suhteissaan kaikki nyt heti; jos te olette luodut toisillenne ja aiotte olla loppuelämänne yhdessä, miksei niitä isoja päätöksiä voisi miettiä ihan rauhassa yhdessä ennen kuin ryntää suin päin kohti vakavia sitoumuksia? Varmasti joskus salamasuhdekin voi toimia ja osoittautua kestäväksi eikä pitkä harkinta automaattisesti tee suhteesta parempaa. Mutta varmasti se, että harkitsee läpi kaikki vaihtoehdot ja tekee suuria päätöksiä tunteen lisäksi myös järjellä, luo vähän kestävämmän pohjan sille suhteelle.

Jälleen kerran voisin muistuttaa siitä keskustelun tärkeydestä. Syvällisistä tunneasioista voi tuntua joskus ahdistavalta puhua, mutta suhteesta ei vaan kerta kaikkiaan tule yhtään mitään jos sitä suuta ei saa auki. Kunnollinen keskusteluyhteys voi ehkäistä suhteessa tämän postauksen kohdat 1-3, ja neljänteen auttaa terve järki.

Ei kommentteja: