tiistai 24. marraskuuta 2015

Haamuja siellä, haamuja täällä

Onko sellainen käsite kuin ghosting tuttu? Se on näitä Tinder- ja WhatsApp-aikakauden ilmiöitä, jotka ovat ilmestyneet sotkemaan deittailun kenttää viime vuosina. Kaikessa yksinkertaisuudessaan ghosting tarkoittaa sitä, kun joku lakkaa yhtäkkiä vastaamasta viesteihin tai muuhun yhteydenpitoon ilman mitään selitystä. Vaikka oltaisiin tapailtu kuukausia ja tekstailtu aikaisemmin päivittäin. Olen pari kertaa itse ghostannut jätkän ja minuakin on yritetty ghostata. Uusimmassa Cosmossa oli myös juttu ghostaamisesta ja se kuulosti kyllä kovin tutulta. Ghostaaja ajattelee ettei oikein jaksaisi tai kehtaisi ilmoittaa toiselle ettei enää kiinnosta, ja välttää inhottavan keskustelun lopettamalla yhteydenpidon kokonaan. Ghostatulle siitä tulee hämmentynyt olo: minne tuo tyyppi yhtäkkiä katosi, mitä tein väärin?

Cosmon artikkelissa ghostaamista harrastaneet perustelivat ratkaisuaan sillä, etteivät halunneet pahoittaa toisen mieltä sanomalla suoraan ettei oikein kiinnosta. Välillä kun saattaa käydä niin, että se toinen osapuoli innostuu koko ajan enemmän ja enemmän kun oma mielenkiinto laskee samaa tahtia ja silloin on todella kiusallista sanoa suoraan kiinnostuksen lopahtaneen kun se toisella on huikeassa nousukiidossa. On paljon helpompaa jättää vastaamatta kuin kirjoittaa sitä "kiitos mutta ei kiitos"-viestiä, josta tietää toisen pahoittavan mielensä. Itselleni kävi niin, että päädyin ghostaamaan pari jätkää puhtaasti siksi että koko jutun ajatteleminen aiheutti hirveän ahdistuksen. Molemmilla kerroilla taustalla oli todella vaivaannuttava ja kiusallinen seksikokemus, jonka ajatteleminen sai olon niin epämukavalla tavalla vaikeaksi etten halunnut miettiäkään koko suhdetta enää ikinä. Sitten kun jätkät laittoivat viestiä perään, en vastannut ikinä mitään. Tuli lisää viestejä, tyypit alkoivat ihmetellä minne katosin. En vastannut vieläkään. Lopulta he luovuttivat ja poistivat parin kuukauden päästä Facebook-kavereista. Pääsin helpolla eikä hommasta koitunut mitään seurauksia. Ghostaaminen voi aiheuttaa kuitenkin kiusallisen tilanteen, jos törmää ghostaamaansa ihmiseen myöhemmin jossain.


Nämäkin haamut on ilmeiden perusteella just ghostattu..

Olen vankka avoimen keskustelun kannattaja ja siksi tämä ghostaaminen on mielestäni tosi raukkamainen ja pelkurimainen ratkaisu, vaikka itsekin olen siihen joskus sortunut. Mikään ihmissuhde, olkoon kuinka lyhyt tahansa, ei ole niin vähäpätöinen ettei toiselle voisi sanoa suoraan jos juttu ei enää nappaa. Siitä tulee ehkä hetkeksi kurja olo, mutta se on silti sata kertaa parempi vaihtoehto kuin se epätietoisuus ja hämmennys joka seuraa kun toinen katoaa savuna ilmaan ilman minkäänlaisia vastauksia. Meissä kai elää aika sitkeästi käsitys siitä että tekstarilla jättäminen on epäkohteliasta, mutta mielestäni se on ihan hyväksyttyä lyhyissä ja kevyissä suhteissa jotka ovat perustuneet muutenkin suurimmaksi osin mobiiliviestittelyyn. Ja onhan se nyt joka tapauksessa huomattavasti ystävällisempää kuin jättää kokonaan vastaamatta.

Ei kommentteja: