lauantai 12. syyskuuta 2015

"Nyt se on nähny sen, miksei se vastaa?" - mukatieteellinen kyselytutkimus tekstailun säännöistäLaitoin tuossa muutama päivä sitten pitkästä aikaa viestiä eräälle tyypille, kenen kanssa en ollut jutellut aikoihin. Viestin laittamisen jälkeen jännitin tuleeko vastausta, mietin käynkö katsomassa onko hän lukenut viestin mutta en uskaltanut. Kun vastaus sitten tuli, hykertelin mielessäni mutta vasta pienen odottelun jälkeen luin viestin ja vastasin siihen. Sitten aloin pohtia toimintaani ja miettiä, tekeeköhän tekstailukumppanini samaa. En tietenkään voinut kysyä häneltä itseltään, mutta koska asia kiinnosti myös yleisellä tasolla päätin pistää pienen gallupin pystyyn ja selvittää miesten mielipiteitä tekstaamisasioista.

Haastateltavat löysin jälleen kerran Tinderistä, joka on kyllä aivan erinomainen työkalu tällaisten kyselyiden suorittamiseen. Valitsin satunnaisotannalla kymmenen miestä matchieni joukosta. Mukaan valikoituneiden ikähaarukka oli 22-26 vuotta ja maantieteellinen sijainti vaihteli Helsingin keskustasta johonkin pisteeseen x, joka sijaitsee Tinderin mukaan 703 kilometrin päässä omasta tämänhetkisestä sijainnistani. Kysyin näiltä varsin viehättäviltä herrahenkilöiltä kolme kysymystä, jotka kuuluivat seuraavasti:

1. Teetkö ikinä niin, että tekstaat jollekulle ja jos hän ei vastaa käyt katsomassa onko hän nähnyt/lukenut viestin?

2. Entä odotteletko tahallasi ennen kuin vastaat jollekulle ettet vaikuttaisi liian innokkaalta?

3. Puhutteko kavereidesi kanssa tyyliin "nyt se tyttö on nähny ton viestin mut ei vastaa" tai muuta vastaavaa?

Ensimmäiseen kysymykseen kaikki vastasivat myöntävästi. Monet myönsivät tsekkaavansa usein onko kiinnostava tyttö käynyt lukemassa viestin ja jotkut myös tulkitsivat luetun mutta muuten huomiotta jätetyn viestin merkiksi kiinnostuksen puutteesta. WhatsAppia käyttäessä on helppo nähdä onko viesti luettu tai onko henkilö ollut paikalla viestin lähettämisen jälkeen ja kyllä itsekin syyllistyn tähän ärsyttävän usein. Jopa siinä määrin, että inhoan jutella sellaisten ihmisten kanssa joilla on WhatsApissa otettu pois päältä se ominaisuus josta näkee viimeisen paikallaolon. Mukavaa tietää että tämä on ihan yleinen toimintatapa eikä selkeästikään pelkkä tyttöjen juttu.

Toisen kysymyksen kohdalla alkoi variaatioita olla enemmänkin. Toiset olivat ehdottomasti sitä mieltä, että tahallinen odottelu on ihan hölmöä ja miksi ei kiinnostusta voisi näyttää rehellisesti jos sitä on. Toiset taas kertoivat pyrkivänsä pitämään jännitystä yllä odottelemalla ennen vastaamista. Muutamat vastasivat myös yrittävänsä joskus odotella ja esittää coolimpaa kuin ovatkaan mutta ovat sitten loppujen lopuksi kuitenkin liian innokkaita odottelemaan. Yksi vastaajista kertoi käyttävänsä viivyttelyä vihjailuna siitä, ettei oikeastaan kauheasti kiinnosta. Vaikka harrastan itsekin toisinaan tuota viivyttelyä, inhoan sitä ja jos maailma pyörisi niinkuin minä haluan, kukaan ei odottelisi tahallaan vaan kaikki vastailisivat toistensa viesteihin heti kun kerkeävät. Onneksi tuota mieltä oli moni vastaajistakin. On silti kuitenkin eri asia vastailla viesteihin kun ehtii kuin päivystää 247 puhelimen ääressä ja vastata kaikkeen samalla sekunnilla, se on ehkä hieman ahdistavaa. En voi puhua yleisesti kaikkien naisten puolesta, mutta ainakin omasta puolestani voin sanoa että on vain hurmaavaa jos jätkä tekstaa paljon ja usein eikä vastauksia tarvitse odotella. Mikään suhteeni ei ole koskaan kaatunut jätkän liialliseen tekstausinnokkuuteen, mutta jotkut suhteet ovat ajautuneet ongelmiin kun vastauksia sai odotella tunti- tai päiväkausia.

Kolmas kysymys jakoi miehet kahteen leiriin, joista kielteisen kannan omaava oli selkeästi hallitsevampi. Suurin osa oli sitä mieltä, etteivät kahdenkeskiset viestit jonkun tytön kanssa ole välttämättä koko kaveriporukalle kuuluva asia ja niitä mietitään enemmän yksin omassa rauhassa. Jotkut kertoivat kuitenkin joskus juttelevansa kavereidensa kanssa myös tyttöjen vastaamatta jättämisistä ja muusta vastaavasta. Itse en ole koskaan keskustellut kenenkään miehen kanssa jostain hänen ja jonkun tytön välisistä tekstailusessioista, joten tämä kysymys kiinnosti minua erityisesti. Omassa kaveriporukassani nimittäin analysoidaan viestejä useinkin eikä ole mitenkään poikkeuksellista keskustella myöskin siitä, että joku on nähnyt viestin mutta ei vastaa siihen. Sen lisäksi me analysoimme myös viestin sisältöä ja keskustelemme siitä keskenämme, ja olen lähettänyt kavereilleni kymmeniä screenshotteja keskusteluistani miesten kanssa. Ei kuitenkaan näistä keskusteluista joita kävin tätä postausta varten, ei hätää!

Olen itse innokas puhelimen näpyttäjä ja jo vuosikaudet ollut kuuluisa siitä, että olen aina se jonka puhelin piippailee koulussa minuutin välein. Tykkään tekstailusta ajanvietteenä ja siksi siedän huonosti miehiä jotka katsovat puhelintaan kerran kolmessa tunnissa ja unohtavat silloinkin vastata viestiini. Vastailen itse yleensä aika nopeasti viesteihin riippumatta siitä kuka niitä lähettää: nopea vastaukseni ei siis tarkoita että olisin umpirakastunut, vaan lähinnä sitä että satuin olemaan puhelimen ääressä sillä hetkellä. Sitä ei kuitenkaan kaikki ymmärrä ja siksi välillä pitääkin pelailla näitä ärsyttäviä pelejä, että odotellaan ja esitetään coolia. En halua säikäyttää ketään pois siksi että vahingossa innostuisin liikaa. Onneksi useimmat tekstailukumppanini ovat olleet vikkeliä näpyttelijöitä ja vastausajan pituuden sijaan analysoinnin kohteeksi päätyy viestin sisältö. Joka sitten onkin ihan asia erikseen ja mahdollisesti jatkotutkimuksen arvoinen aihe!

Kyselytutkimukseni avasi hieman sitä mystisyyden verhoa joka aikaisemmin liittyi miehiin ja heidän tekstailutottumuksiinsa. Kävi ilmi ainakin se, että nämä kysymyksissäni käsittelemäni ilmiöt olivat tuttuja jokaiselle vastaajalle, mikä kertoo ainakin siitä ettei kyseessä ole vain naisten keksimä juttu. Vaikka en voikaan tehdä näin pienen otannan perusteella minkäänlaisia yleistyksiä, oli hauskaa saada kuulla erilaisia näkemyksiä aiheesta. Eikä yhtään haitannut sekään, että sain paljon tekstailuseuraa ja mielenkiintoisia keskusteluja aiheesta ja sen vierestä. ;)

Ei kommentteja: